Logo thuisintwente.nl


Wielerheld Hennie Kuiper is een van vrijwillige voorrijders namens de wielergroep van Dick Hilarius uit het Haaksbergen.
Wielerheld Hennie Kuiper is een van vrijwillige voorrijders namens de wielergroep van Dick Hilarius uit het Haaksbergen.

Hennie Kuiper op de pedalen met blinden

  Sport

HAAKSBERGEN - Levende wielerlegende Hennie Kuiper (68) dacht dat hij in zijn indrukwekkende carrière zo ongeveer alles al eens had meegemaakt. Maar fietsen met blinden en visueel-gehandicapten is ook voor hem totaal nieuw: ''Hoe zij de natuur en prikkels uit de omgeving ervaren…heel erg bijzonder."

Het wielericoon is een van de vrijwilligers die als voorrijder op de pedalen gaat namens de wielergroep van Dick Hilarius uit het Haaksbergen.

Hilarius werkte zijn hele leven voor KPN, maar toen hij daar vertrok wilde hij iets voor zijn medemens gaan doen. ''Ik heb toen meerdere organisaties aangeschreven en wat me opviel, waren de reacties van de visueel-gehandicapten. Zó fanatiek, zó enthousiast. Ik wist meteen dat dat het moest worden."
Zodoende organiseert hij nu sinds acht jaar gedurende de zomer fietstochten. ''Intussen heb ik een bestand van tientallen deelnemers."

Voor de organisatie is hij afhankelijk van donaties en de inzet van vrijwilligers. Oud-Olympisch en wereldkampioen Hennie Kuiper ging vorig jaar een eerste keer mee en dat beviel zo goed dat hij andermaal van de partij is.

''In het begin is het even wennen. Hoe ze sturen bijvoorbeeld. Maar ook hoe ze praten. Hoe ze beschrijven wat ze 'zien'. Het is echter vooral mooi om mee te maken hoe zij zo'n rit ervaren. Doordat ze vele malen beter horen en ruiken dan iemand die wel kan zien, voelen ze bijvoorbeeld feilloos aan of ze langs een bosrand fietsen of dwars door het bos."

Edith de Jong (56) uit Nunspeet is er voor de derde keer erbij. ''Het mooie is dat de voorfietsers hier uit de omgeving komen. Zij kennen de leuke plekjes en weten er fraai over te vertellen. Dan kun je je goed een beeld vormen van hoe het eruit ziet. En ze hebben hier goede horeca, haha, ook heel belangrijk."

Haar partner Cees Karssen (67) zit achterop de sportieve fiets van Ben ten Hag. ''Toen ik met pensioen ging, heb ik van het geld dat ik kreeg deze fiets gekocht. Die stel ik beschikbaar voor dit soort ritten", vertelt Ben.

Cees Karssen kiest voor de lange afstand van 100 kilometer: ''Ik was gek van hardlopen, maar dat kan vanwege versleten knieën niet meer. Vooral omdat we met onze handicap niet zomaar even kunnen opstappen voor een fietsritje en ik geen vaste voorrijder heb, is dit een fantastisch initiatief."

Voordat het pelotonnetje zich in beweging zet, moedigt partner Edith hem nog even enthousiast aan: ''Zet 'm op hè Ceessie, fijne dag!"


Vrijwilligers en ondernemers die dit project willen ondersteunen kunnen daarvoor contact opnemen met Dick Hilarius, telefoon: 06-20551589 of via e-mail: d.l.hilarius@kpnmail.nl

reageer als eerste
Meer berichten