Logo thuisintwente.nl


De Almelose kunstenaar Joop Veenstra raakte door een misverstand ruim twintig van zijn schilderijen kwijt. Het merendeel heeft hij terug. "Maar ik hoop dat die laatste vier vroeg of laat ook nog ergens opduiken." Foto: Reinier van Willigen
De Almelose kunstenaar Joop Veenstra raakte door een misverstand ruim twintig van zijn schilderijen kwijt. Het merendeel heeft hij terug. "Maar ik hoop dat die laatste vier vroeg of laat ook nog ergens opduiken." Foto: Reinier van Willigen

Terug op het oude nest: Joop Veenstra heeft schilderijen terug

  Cultuur

ALMELO - Dank zij een oplettende vriendin heeft hij een van zijn fraaist gelukte schilderijen terug in zijn verloren gewaande collectie. Kunstenaar Joop Veenstra (79) uit Almelo raakte door een misverstandje ruim twintig van zijn meest waardevolle doeken kwijt.

Veenstra is gepassioneerd kunstenaar. Hij steekt zijn hele ziel en zaligheid in zijn schilderijen. Maar een deel van zijn collectie was op zolder van het museum Huis van Kartoen en Nu beland. Wegens omstandigheden.

"Mijn vrouw is slecht ter been en zodoende wonen we tegenwoordig in een appartement", zo laat Veenstra weten.

Omdat daar geen ruimte is voor al die schilderijen sloeg hij een aantal op op zolder van het museum. De brandweer hield hier echter enkele maanden geleden een inspectieronde en sommeerde het museum de zolder op te ruimen. Vanwege de brandgevaarlijke situatie die daar was ontstaan. Veenstra: "De voorzitter van het museum belde daarop de eigenaar van een kringloopwinkel. Die mocht ophalen wat hij kon gebruiken."

En dat bleken vooral de schilderijen van Veenstra. "Heel toevallig sprak ik enkele weken geleden de coördinator van het museum. Het schoot hem ineens te binnen dat de zolder onlangs was opgeruimd."

Veenstra toog daarop meteen naar het museum, maar tot zijn ontsteltenis waren alle schilderijen verdwenen. "We zijn meteen naar de kringloopwinkel gegaan en hebben er zeventien teruggevonden. De overige vijf waren verdwenen. De eigenaar ging er vanuit dat ze alle waren verkocht."

Er deed zich echter een onverwachte meevaller voor. Een vriendin van Veenstra stuitte in de kringloop namelijk op een achtergebleven exemplaar. "Ze meende het schilderij al te herkennen. Toen ze achterop mijn naam ontdekte, heeft ze 'n voor 7,50 euro gekocht. Terwijl mijn schilderijen normaal gesproken weggaan voor prijzen tussen de vierhonderd en achthonderd tot soms duizend euro. Maar goed, ik ben blij dat ik dit doek terug heb. Al hoop ik vooral dat ook die laatste vier schilderijen vroeg of laat ook nog weer ergens opduiken."

reageer als eerste
Meer berichten