Peuters en kleuters vinden dansen leuk bij Kaliber
Logo thuisintwente.nl


Docente Sonja Bleijerveld van Kaliber Kunstenschool aan het dansen met 'haar' kinderen: "Bij peuters merk je meteen de basisaanleg voor bewegen", zo laat ze weten.
Docente Sonja Bleijerveld van Kaliber Kunstenschool aan het dansen met 'haar' kinderen: "Bij peuters merk je meteen de basisaanleg voor bewegen", zo laat ze weten.

Peuters en kleuters vinden dansen leuk bij Kaliber

  Cultuur

TWENTE - Bij Kaliber Kunstenschool beginnen volgende week nieuwe groepscursussen peuterdans en kleuterdans. Volgens docente Sonja Bleijerveld moeten ouders niet aarzelen om hun kind aan een proefles te laten deelnemen. "Dansen is voor kinderen van deze leeftijd een prachtige manier om zich heerlijk te uiten. En ze vinden het ook nog eens hartstikke leuk!"

De cursus peuterdans is voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en kleuterdans voor kinderen van 4 tot 6 jaar. De kleuters zijn onderverdeeld in groep 1 en groep 2, corresponderend met de groepen 1 en 2 van de basisschool.

Het onderscheid tussen danscursussen voor peuters en voor kleuters is verklaarbaar. Sonja: "Bij alle peuters merk je, zodra je het eerste muziekje opzet, de basisaanleg voor bewegen. Dat gaat helemaal spontaan. Naarmate kinderen ouder worden, en dat zie je bij kleuters al, begint dat spontane langzaam af te nemen en is het leren behouden van dansplezier een belangrijk element van de lessen. Daarnaast zijn er tussen peuters en kleuters natuurlijk verschillen in fysieke ontwikkeling en beleving."

In de praktijk betekent dit voor peuterlessen dat er wordt gedanst op kindermuziek die aansluit bij de interesse. Sonja: ''Ze kunnen liedjes herkennen van bijvoorbeeld televisieprogramma's. De peuters worden gestimuleerd om creatief te denken, samen te spelen en ritmisch te bewegen. Spelenderwijs leren ze bewegen en dansen. Voor kleuters geldt dat ze een groot inlevingsvermogen en dat ze vooral veel willen bewegen en hun eigen bewegingsmogelijkheden ontdekken. Kleuterdans stimuleert en ontwikkelt de fantasie, motoriek, expressie, muzikaliteit en improvisatie.''

Hoe oud een kind ook is, er is een heel belangrijke gemene deler. Sonja: "Voor mij staat op de eerste plaats dat kinderen zich door dansen heerlijk kunnen uiten, zich kunnen afreageren en hun emoties kunnen tonen. Daarnaast is dansen heel goed voor de fysieke en sociale ontwikkeling."
Sonja wijst in dit verband ook op de nieuwe cursus kinderyoga: "Dansen en yoga gaan, zeker ook voor kinderen, heel goed samen; yoga is goed voor de ontwikkeling van het dansen." Heel wat kinderen willen na de cursus voor kleuters verder gaan met dansen. "Bij Kaliber Kunstenschool kun je doorstromen naar klassiek ballet of dansexpressie en dancemix."

Sonja wil tot slot benadrukken dat dansen zeker ook voor jongens is: "Er zitten bij ons ook jongens op de cursussen. Mochten er al vooroordelen zijn, dan komen die van de ouders. De jongens zelf vinden het super leuk. Doen dus!"

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden