Logo thuisintwente.nl


Dit werk van Jurriaan Andriessen is nieuw in het Rijksmuseum Twenthe. Op deze afbeelding zien we een gedeelte van het werk 'Vijf arcadische landschappen'. Dit werk is circa tussen 1780 en1790 gemaakt.
Dit werk van Jurriaan Andriessen is nieuw in het Rijksmuseum Twenthe. Op deze afbeelding zien we een gedeelte van het werk 'Vijf arcadische landschappen'. Dit werk is circa tussen 1780 en1790 gemaakt.

Rijksmuseum Twenthe koopt vijf grote landschapsschilderingen van Jurriaan Andriessen

  Cultuur

ENSCHEDE - Ze staan nu nog in het depot, maar vanaf zondag 24 september zijn ze te zien in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede; een uiterst zeldzaam ensemble van vijf grote landschapsschilderingen uit de achttiende eeuw van Jurriaan Andriessen. De aankoop is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds Leppink-Postuma), Stichting Roelvink Fonds, Stichting Het Fransen Fonds en het G.J. van Heekfonds Jr.

Andriessen, geboren en getogen in Amsterdam, was de belangrijkste schilder van grote interieurstukken uit de achttiende eeuw. Veel welgestelde burgers en edelen lieten hun landhuizen en villa's verrijken met werken uit zijn atelier. Er zijn meer dan tweehonderd door Andriessen getekende behangselontwerpen bekend.

Andriessen had tientallen leerlingen in zijn behangselatelier en was een van de directeuren van de Stadstekenacademie. Samen met zijn zoon Christiaan stichtte hij ook een eigen tekenacademie, speciaal voor het tekenen naar vrouwelijk naakt. Vrouwelijke naaktmodellen, dat vond men namelijk onwelvoeglijk in de Stadsacademie.

Ondanks het omvangrijke oeuvre van Jurriaan Andriessen zijn er slechts enkele interieurs met ensembles overgebleven. Heel veel werk heeft de veranderde interieurmode van de negentiende en twintigste eeuw niet overleefd. Het werd vaak weggegooid en in het gunstigste geval verkocht, direct of via een veiling. Slechts enkele doeken zijn bewaard gebleven.

De prachtige set van liefst vijf grote werken van Rijksmuseum Twenthe is vervaardigd omstreeks 1780 en via een onbekende weg terechtgekomen in een Engels landhuis.

Het maakte ooit deel uit van een 'kamer in het rond', een volledig met schilderingen gedecoreerde achttiende-eeuwse salon. De afbeeldingen zijn geïnspireerd op de klassieke oudheid en waren een visitekaartje voor de geleerdheid van de eigenaar. De werken zijn in prachtige staat, vol levendige, arcadische details. Het is één van de mooiste series van Andriessen. Nu weer terug in Nederland geven ze een fraai beeld van een attractief interieur uit de achttiende eeuw.

Grote dank gaat uit naar de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds Leppink-Postuma), Stichting Roelvink Fonds, Stichting Het Fransen Fonds en het G.J. van Heekfonds Jr. Dankzij hun bijdragen kon Rijksmuseum Twenthe de prachtige werken terughalen uit Engeland en opnemen in de Collectie Nederland. Vanaf 24 september zijn ze te zien in de nieuwe zilverkabinet samen met de schitterende zilvercollectie van de Martens Mulder Stichting.

reageer als eerste
Meer berichten