Logo thuisintwente.nl


Meer dan veertig deelnemers maken van de binnenstad van Enschede één groot openluchtrestaurant tijdens Proef Eet. Er is ook muziek, straattheater en een bierplein. Foto: Emiel Muijderman/Tubantia
Meer dan veertig deelnemers maken van de binnenstad van Enschede één groot openluchtrestaurant tijdens Proef Eet. Er is ook muziek, straattheater en een bierplein. Foto: Emiel Muijderman/Tubantia

De Grote Twentse Weekendagenda: 1, 2 en 3 september

  Cultuur

TWENTE - Wat is er in het weekend van vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september in ons Twente te doen?

VRIJDAG 1 SEPTEMBER

International Army Show
Rij mee in voertuigen en geniet van shows tijdens de International Army Show op Vliegveld Twenthe, een nieuw evenement voor liefhebbers en eigenaren van legervoertuigen, van jeep tot tank. Er is een militariabeurs, een Concours d'Élegance, aandacht voor herdenkingen, re-enactmentshow en veel nostalgisch entertainment. Het Concourse Defile is om 12.00 en 16.00 uur.
VRIJ/ZA/ZO Enschede, Vliegveld Twenthe, 9.00 uur.

Bruegheliaans Festijn
Het publiek waant zich tijdens het Bruegheliaans Festijn in de Middeleeuwen. Muziek, straattheater, terrassen, kraampjes, jaarmarkt, kinderenplein en nog veel meer: het is een grootschalig festijn. Zondag om 13.00 uur is de grote Brueghelstoet.
VRIJ/ZA/ZO Losser, centrum, 11.00 uur.

Festival Plonz
Tot en met zaterdag is het feest met veel waterpret en live muziek tijdens festival Plonz. Voor kinderen is er KidsWorld, voor de rest een waterbeddenrace, het VK plonzen, touwtrekken en een kussengevecht.
VRIJ/ZA Vroomshoop, 14.00 uur.

Staunen und lachen
Nordhorn Staunt und Lacht heet het internationale straattheaterfestival dat allerlei variétéacts presenteert in de grote circustent op de Neumarkt (vrijdag om 15.00 en 20.00 uur en zaterdag om 20.00 uur). Zaterdag- en zondagmiddag zijn er bovendien allerlei straattheatershows te zien in de binnenstad.
VRIJ/ZA/ZO Nordhorn, centrum, 15.00 uur.

Proet Eet Enschede
Meer dan veertig deelnemers maken van de binnenstad van Enschede één groot openluchtrestaurant tijdens Proef Eet. Er is ook muziek, straattheater en een bierplein. Je betaalt met speciale Duyten en de beste deelnemer wint de Gouden Duyt. Vrijdag vanaf 17.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur te bezoeken.
VRIJ/ZA/ZO Enschede, centrum, 17.00 uur.

Basic Grooves
Tijdens Basic Grooves zorgen dj's voor housemuziek vanaf de vijver van het Roombeek. De entree is gratis.
VRIJ Enschede, Roombeek, 19.30 uur.

Oldenzaal Muzikaal
Op de podia en in de cafés klinkt live muziek van zeer uiteenlopende genres tijdens Oldenzaal Muzikaal. Dertien bands op twaalf podia verwelkomen naar verwachting meer dan vijfduizend bezoekers. De entree is gratis.
VRIJ Oldenzaal, centrum, 20.00 uur.

American Tukkerday
De veertiende editie van de American Tukkerday wordt gevierd met een programma vol Amerikaanse auto's, motoren en trucks. Vrijdagavond is er live muziek en zaterdag is er bovendien een worstelshow en kan worden geschoten met wapens uit het wilde westen in het authentieke cowboydorp.
VRIJ/ZA Vroomshoop, Americalaan, 20.30 uur.

Schuttersfeesten
In park Groot Scholtenhagen worden weer de jaarlijkse Schutterfeesten gevierd. Behalve de traditionele schuttersonderdelen is er ook veel muziek.
VRIJ/ZA/ZO Haaksbergen, Schutterij, 20.30 uur.


Rayford in de Nix
Sugaray Rayford Band is te gast in NixenMeer. De zanger heeft een old scool zangstijl en is een echte entertainer. De entree is 15 euro.
VRIJ Enschede, NixenMeer, 20.30 uur.

ZATERDAG 2 SEPTEMBER

Weerselose Markt
Natuurlijk weer te bezoeken van 8.30 tot 14.00 uur: de Weerselose Markt voor de leukste koopjes, van nieuw tot tweedehands en antiek. Elke week weer nieuw aanbod.
ZA Weerselo, Weerselose Markt, 8.30 uur.


Streekmarkt Delden
Terwijl de 25 streekproducenten hun waren aanprijzen op de streekmarkt is het thema kaas. Je vindt er allerlei kazen uit de regio en je mag natuurlijk proeven.
ZA Delden, centrum, 9.00 uur.

StrongSisterRun
De StrongSisterRun is een 'girls only obstaclerun' dat daarnaast een echte dag uit is, compleet met workshops en afterparty. Wie bedwingt het parcours met verrassende obstakels het snelst?
ZA Nijverdal, evenementenweide, 10.00 uur.

Tuinfair
Groei & Bloei Hengelo houdt een tuinfair van 10.00 tot 16.00 uur bij kwekerij Fahner (Hengelosestraat 10). De entree is gratis.
ZA/ZO Deurningen, Fahner, 10.00 uur.

Kleurrijk zaterdag
Nieuw evenement: Kleurrijke Zaterdag. Het plein mag door kinderen helemaal worden ingekleurd met stoepkrijt. Er zijn ook stoepkrijtwedstrijden en er kan worden geknutseld en getekend. Alle kinderen mogen gratis komen stoepkrijten.
ZA Oldenzaal, Plechelmusplein, 12.00 uur.

Lost World
Lost World is het festival dat de bezoekers 12 uur lang laat dansen op beats van onder anderen dj's Solarstone, Robert Nickson en James Kiedis.
ZA Oldenzaal, Hulsbeek, 13.00 uur.

Oldtimerfestival
Tilligte en omgeving staat in het teken van het Twents Oldtimerfestival. Zaterdag is er de Twents Oldtimer Festivalrit door de omgeving en na afloop feest in de tent. Zondag worden op allerlei plekken oldtimers tentoongesteld, van fietsen tot vrachtwagens. De entree is gratis.
ZA/ZO Tilligte, centrum, 13.30 uur.

Sins op Ibiza
Buitenplaats de Houtmaat wordt omgetoverd tot een dancetempel tijdens Sins op Ibiza. Er worden zeker 3000 bezoekers verwacht. Het wordt een feel good dance-evenement. Leuk: het podium met dansvloer op het water. Dresscode is wit. Muziek komt van dj Funkerman, Gerard Ekdom, La Fuente en East & Young. Kaarten kosten 30 euro.
ZA Hengelo, Houtmaat, 19.00 uur.

Comeback the Pilgrims
The Pilgrims maken hun comeback in Nijverdal met hun nieuwe show Punk, Soul, Rock n' Roll. Kaarten 25 euro.
ZA Nijverdal, Openluchttheater, 19.30 uur.

Tuckerville festival
Ilse DeLange nam het initiatief tot Tuckerville, een festival vol popmuziek met roots-, folk- en americanainvloeden. Bökkers, Triggerfinger, Douwe Bob, Common Linnets, Amy McDonald, Racoon zijn van de partij, maar ook veel talent dat het waard is om te ontdekken. Er zijn ook veel foodtrucks. Kaarten kosten 45 euro.
ZA Enschede, Rutbeek, 20.00 uur.

Electric celloconcert
De Britse celliste Jo Quail geeft een stemmig elektrisch celloconcert met invloeden van klassieke en moderne componisten. De entree is 8,50 euro.
ZA Enschede, Vestzaktheater, 20.30 uur.

ZONDAG 3 SEPTEMBER

Grenslandmarathon
Voor ATB'ers die ultiem aan de bak willen is er de Grenslandmarathon met routes van 55, 75 en 100 kilometer. De routes gaan door Nederlands en Duits grensgebied en kennen veel klimmetjes. Starten tussen 8.00 en 9.00 uur bij Soccer Inside (Newtonstraat 20).
ZO Tubbergen, Soccer Inside, 8.00 uur.

Pathmos Zomerfeest
Het Pathmos Zomerfeest pakt groot uit vanwege het 15-jarig jubileum. Er is een braderie, maar ook een rommelmarkt, veel muziek en kindervertier. Er zijn meer dan tweehonderd eetkramen en er is veel straattheater.
ZO Enschede, Pathmos, 10.00 uur.

Koopzondag Enschede
Het is de laatste zondag van de maand en dus is er koopzondag in Enschede. Op het Van Heekplein is bovendien een curiosa- en snuffelmarkt te bezoeken.
ZO Enschede, centrum, 12.00 uur.

Heerlijcke markt
De Heerlijcke Markt krijgt gezelschap van Heerlijck Zicht, een fiets- en wandelroute van 16 kilometer langs het werk van twintig landschapskunstenaars. Er is ook een kofferbakverkoop.
ZO Diepenheim, centrum, 12.00 uur.

Seizoensopening AlGoed
Landgoed AlGoed opent het seizoen met een introductie van de verschillende workshopsgevers, waaronder biodanza, klankschalen, massage en handlezen. Er zijn ook optredens.
ZO Enschede, AlGoed, 12.00 uur.

Shantykorenfestival
Kom meezingen, -deinen en –klappen tijdens het Shantykorenfestival met optredens van de Schellevissen en de Oostvaarders. De entree is gratis.
ZO Almelo, Beeklustpark, 13.30 uur.

Imkers aan het werk
De imkers zijn aan het werk in de bijenstal op de Sprengenberg van 14.00 tot 16.00 uur. de entree is gratis.
ZO Haarle, Sprengenberg, 14.00 uur.

Deslondes in Cobblestone
De Amerikaanse band The Deslondes neemt hun songs met New Orleans-sound mee naar de Oldenzaalse Cobblestone Club. Kaarten kosten 15 euro. Bij mooi weer buiten.
ZO Oldenzaal, JW Racerhuis, 15.30 uur.

reageer als eerste
Meer berichten