Logo thuisintwente.nl


Bert Schoeren en zijn Solar Mobile. De aankoop van het Rijksmuseum Twenthe is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds.
Bert Schoeren en zijn Solar Mobile. De aankoop van het Rijksmuseum Twenthe is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds.

Rijksmuseum Twenthe: Prachtige aanwinst voor collectie

  Cultuur

ENSCHEDE - In Rijksmuseum Twenthe in Enschede in tot 22 oktober de tentoonstelling 'Ik speel, dus ik ben' te zien, met bewegende installaties van zeven hedendaagse kunstenaars. Mede dankzij steun van het Mondriaan Fonds heeft het museum negen werken uit de tentoonstelling kunnen verwerven. Een prachtige aanwinst voor de collectie van het museum.

Van Zoro Feigl verwierf het museum de installatie Hoop: een door een motor aangedreven stang met daaraan verschillende hoepels die heen en weer bewegen. Er gaat een bepaalde wetmatigheid schuil achter de beweging, maar deze is nooit helemaal te voorspellen, waardoor het werk altijd een spannend schouwspel blijft.


Dat geldt ook voor de mobiel die wordt aangedreven door zonne-energie van Bert Schoeren. Zijn Solar Mobile is het resultaat van een zoektocht naar onvoorspelbaarheid binnen bepaalde kaders.


Kunstenaar Peter Zegveld zegt over zijn eigen werk: ''Ik vind heel veel dingen door te spelen, dan vind je dingen die je helemaal niet zocht.'' Vanuit deze mentaliteit ontstonden onder meer de werken Spookje en Mama, die beide door RMT zijn verworven. Ook van Christiaan Zwanikken verwierf het museum twee werken: Fallen Angel en The Twins. In het werk van Zwanikken speelt de techniek een grote rol. Hij beschouwt zijn werk niet alleen als een artistiek experiment, maar evengoed als een technologisch experiment.
Bij de Enschedese kunstenaar David Scheidler, van wie het museum de installatie TL-FX heeft verworven, is de techniek ook een belangrijke interesse. Scheidler is altijd op zoek naar de 'storing'. Wat gebeurt er als een apparaat niet werkt zoals het hoort te werken en wat kan je daarmee? Van Eibert Draisma werd een prachtige robot aangekocht, een werk waarin de speelse creativiteit en inventiviteit van de kunstenaar helemaal naar voren komt.


Tenslotte heeft RMT ook drie Reflecting Holons' aangekocht van het kunstenaars/vormgeversduo Michiel Martens en Jetske Visser. De Holons lijken nog het meest op draaiende zeepbellen, maar zijn in feite ronddraaiende LED-strips, waarvan het effect welhaast betoverend is.
Alle werken zijn nu te zien in Rijksmuseum Twenthe. Van dinsdag tot en met zondag is het museum geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Bezoekers zijn ronduit enthousiast over 'Ik speel, dus ik ben' en ook voor kinderen is de tentoonstelling erg leuk. In het atelier van Eibert Draisma kan je een 'Wobbler' te maken (2 euro materiaalkosten). Neem je eigen bewegende kunstwerk mee naar huis!


Alle aankopen zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit van het Mondriaan Fonds.

Peter koehorst
reageer als eerste
Meer berichten