Logo thuisintwente.nl


In 1928 hebben inwoners geld geschonken voor de Lonneker Zwerfkei die nog steeds voor de deur van het RIjksmuseum Twenthe in Enschede ligt.
In 1928 hebben inwoners geld geschonken voor de Lonneker Zwerfkei die nog steeds voor de deur van het RIjksmuseum Twenthe in Enschede ligt.

Rijksmuseum Twenthe: crowdfunding begin twintigste eeuw

  Cultuur

ENSCHEDE - Al in 1928 wordt er geld ingezameld voor een aandenken aan Jan Bernard van Heek en velen in Enschede betalen een paar centen tot wel 2 gulden 50. Samen brengen de inwoners van Enschede het bedrag bijeen voor de Lonneker Zwerfkei die nog steeds voor de deur van Rijksmuseum Twenthe ligt.

Het is vroeg in de twintigste eeuw als Jan Bernhard van Heek het besluit neemt om een echt Rijksmuseum in Enschede op te richten. Geen Van Heek museum voor zijn eigen collectie, nee een heus Rijksmuseum. Hij legt zijn besluit voor aan het ministerie en die stellen dat een rijksmuseum wel een bepaald soort collectie nodig heeft van met name zeventiende, achttiende en negentiende-eeuwse kunst. Nu hadden de Van Heeks al een hele kunstverzameling, maar niet genoeg voor een groot museum. Er moest dus kunst aangekocht worden, soms wel met tientallen tegelijkertijd. Het Rijksmuseum moest er komen.

De crisisjaren gooien roet in het eten. Nóg een rijksmuseum daar zat de regering niet op te wachten, maar de aanhouder wint. Als er eindelijk groen licht komt uit Den Haag is Jan Bernard helaas al overleden. Zijn droom wordt echter volbracht door zijn broers. Op 17 juni 1930 wordt het gebouw en de hele collectie overgedragen aan den Staat der Nederlanden. Het Rijksmuseum Twenthe werd, deze week 87 jaar geleden, een feit. De officiële opening is dat jaar op 22 september.

Ruim voor de opening werd met succes een heuse crowdfundingsactie gestart voor een aandenken aan Jan Bernard van Heek. In Lonneker lag een gigantisch grote zwerfkei in de grond. Die kei wilde men uitgegraven en naar het museum brengen. Het geld was snel bijeen maar zo'n kei van meer dan 28.000 kilo liet zich natuurlijk niet zomaar verplaatsen. Met mankracht, paardenkracht en een soort spoorrails werd de kei voortgetrokken. Een paar meter vooruit, rails verplaatsen, verder trekken, het was een heel karwei. Onderweg werden telkens andere mensen met de kei gefotografeerd. Nog voordat hij lag was deze steen al een bezienswaardigheid. Na een korte periode van afwezigheid is de kei nu al weer een paar jaar terug op haar vertrouwde plek en nog steeds willen bezoekers ermee op de foto en proberen kinderen hem te beklimmen. En het museum, daar kunnen we nog steeds trots op zijn.

Meer informatie

De openingstijden van het Rijksmuseum Twenthe zjin van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer weten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en weet als eerste wat er speelt. Dat kan op de website www.rijksmuseumtwenthe.nl

reageer als eerste
Meer berichten