Logo thuisintwente.nl


Dit werk van Michiel Martens en Jetske Visser heeft Reflecting Holons. Foto: Bollman
Dit werk van Michiel Martens en Jetske Visser heeft Reflecting Holons. Foto: Bollman

Rijksmuseum Twenthe: Alles beweegt bij 'Ik speel, dus ik ben'

  Cultuur

ENSCHEDE - De zalen, het voorplein en de museumtuin van Rijksmuseum Twenthe zijn vanaf 9 juli gevuld met installaties van Eibert Draisma, Zoro Feigl, Martens & Visser, David Scheidler, Bert Schoeren, Peter Zegveld en Christiaan Zwanikken.

'Ik speel, dus ik ben' is een tentoonstelling waarbij alles beweegt. Alle werken zijn ontstaan door een speelse experimenteerdrift. Door in alle vrijheid te zoeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden vinden deze kunstenaars nieuwe beelden en nieuwe ervaringen. Maar ook vinden ze onverwachte schoonheid in het alledaagse.

Voor de Nederlandse historicus Johan Huizinga (1872-1945) is de mens een homo ludens, ofwel een spelende mens. Alles wat wij cultuur noemen komt volgens Huizinga voort uit spel. Maar het spel moet dan wel een vrije handeling zijn, waar geen direct nut of materieel belang aan verbonden is, zo lezen we in zijn beroemde boek Homo Ludens uit 1938. Het kan worden beschouwd als een pleidooi voor de vrijheid, want alleen in vrijheid kan het spel zich ontplooien en cultuur zich ontwikkelen.

'Ik speel, dus ik ben' is geen gewone tentoonstelling. De bezoekers worden ook zelf uitgenodigd mee te doen, mee te spelen. Met een druk op de rode knop verandert een slap, wit doekje opeens in een spookje. Heel even wordt je bevangen door een magische manier van denken, een vermogen dat je vaak op weg naar volwassenheid kwijt raakt. Precies wat Peter Zegveld voor ogen heeft met zijn creaties. Of laat je hypnotiseren door het spel van de ringen van Zoro Feigl. Ze voeren een dans uit, ze botsen en passeren op het koord. Een dans vol schoonheid maar ook wel beklemmend en agressief.

Eibert Draisma heeft zelfs zijn hele Amsterdamse atelier verhuist naar Rijksmuseum Twenthe. Maak er een eigen creatie in de workshops door te spelen met ledjes, 'lege' batterijen, zonnecellen, draadjes en ander materiaal. Spelen in zijn atelier kan altijd maar kijk op de website wanneer de kunstenaar zelf aanwezig is om met jou een Battery Eater te maken.

reageer als eerste
Meer berichten