Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Alice Plekkenpol: Afstand

  Column

Column Alice Plekkenpol: Afstand

Een supermarkt in Noord-Deurningen heeft de twijfelachtige eer als eerste winkel in Nederland te moeten sluiten wegens overtreding van de coronaregels. Steeds meer mensen lappen de coronarichtlijnen aan hun laars, terwijl het virus weer verder om zich heen grijpt.

Meteen dacht ik na over de 1,5 meterregel: hou ik mij daar zelf aan? Meestal wel, vooral waar het gemakkelijk kan. In het oosten van het land is het zelfs in de steden vaak mogelijk afstand te houden. Net als in musea, parken, zwemplassen en andere openbare ruimten. Maar niet in de horeca, merkte ik reeds een paar keer. Op terrassen in de het centrum van Hengelo, maar ook aan de beek in Buurse, waren tafels weliswaar ruim neergezet, maar de rugleuningen van stoelen raakten elkaar.

Bijna overal kon je tot voor kort zonder reservering neerploffen, niemand die vroeg naar gezondheid of naam. Binnen in een restaurant, eveneens in Hengelo, deelden we met drie huishoudens een tafel. Daar waren alle stijf naast elkaar staande krukken aan de lange bar gevuld. Zeker een héél groot gezin.

In een eetgelegenheid in Deurningen maakte ik deel uit van een groep van twaalf. We moesten aan een lange tafel zitten, met hoogstens een halve meter tussen de stoelen. Het viel ons allen op, maar niemand had er moeite mee. Want toch allemaal gezond? Dus ja, ik overtreed de regels een enkele keer toch wel.

Gelukkig is er ook een braafste jongetje van de klas, het Holland Casino in Enschede. Bij de bar zijn bijna alle tafels en stoelen verdwenen, de helft van de gokkasten in onklaar gemaakt. Vrij dom is dan weer de entree: van het rijtje kassa’s waren er de middag dat ik er kwam twee geopend. De twee kassamedewerkers zaten -met een plastic schermpje ertussen- zo dicht naast elkaar, dat bezoekers alsnog in één lange rij moesten wachten, omdat zij niet voor de balie naast elkaar konden staan. Want ja, die anderhalve meter.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden