Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Alice Plekkenpol: Pruimen

  Column

Column Alice Plekkenpol: Pruim(en)

“Niet te veel hoor!” riep de verzorgster mij toe. “Anders krijgen zij en wij er straks last van.” Even tevoren was ik het ouderencomplex in mijn straat binnengewandeld met een emmer vol pruimen. Die wilde ik weggeven aan de bejaarde bewoners. Vijf per persoon, adviseerde de verzorgster. Gelukkig waren er volop liefhebbers en raakt de emmer snel leeg.

Dit gebeurde vorig jaar. Eind juli is altijd pruimentijd in mijn tuin. Soms vallen er op een dag meer dan honderd in het gras. Die werk je niet zomaar even weg. Dit jaar liep alles heel anders. Het voorjaar begon vroeg en veelbelovend. De pruimenboom bloeide als nooit tevoren. Meteen begon ik glazen potten te verzamelen, want met zo’n enorme fruitoogst moest ik natuurlijk flink aan de bak met het maken van jam. Tot er enkele nachten matige vorst kwam. Fruittelers besproeiden hun boomgaarden, zodat een beschermend ijslaagje rond de bloesems ontstond. Maar in Twente, waar drinkwater wegens schaarste al uit Duitsland komt, ga je daar toch voorzichtiger mee om. Ik liet de natuur haar gang gaan. Zo erg kon het niet zijn, toch?

De afgelopen maanden speurde ik regelmatig de boom af op zoek naar pruimen. Aanvankelijk telde ik er een stuk of tien, groen en kleiner dan een eikel. Uiteindelijk bleven er drie pruimen over. Drie! Een absoluut dieptepunt.

Toen de pruimen recent kleurden, wilde ik ze dan ook meteen plukken. Twee exemplaren bleken al zo ver door vogels te zijn aangepikt, dat ik ze maar liet hangen. Een vrucht was nog ongeschonden. Voorzichtig plukte ik hem uit de boom. Ik legde het kostbare kleinood op de tuintafel, daar zou ik straks dubbel van genieten. Eerst even de groene afvalcontainer aan straat zetten. Ik keerde terug naar de achtertuin en hoorde al enig gekras. Nog net zag ik een brutale ekster wegvliegen met de enige pruim van 2020 in zijn snavel. Leek dat nu zo, of lachte hij me ook nog uit?

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden