Logo thuisintwente.nl


Column Alice Plekkenpol: Handgebaar

  Column

Column Alice Plekkenpol: Handgebaar

Fietsend door het mooie Twente kijk ik graag naar boerderijen. Soms strak gestyled, zodat ik er meteen een bed and breakfast verwacht. Soms met een rommelig erf waar Wodan de wacht houdt. Ik zie koeien, boeren op het land en steek zo nu en dan een hand op naar een passerende trekker.

Dat laatste is voorbij, sinds actievoerders van de meest vervelende soort tractoren besturen. Prima als je protesteert, maar val daar een ander niet lastig mee. En het wordt steeds erger. Laatst kwam mijn zus op bezoek voor een greep in mijn koelkast. De supermarkt had lang niet alle levensmiddelen binnen gekregen vanwege boerenblokkades.

Om de haverklap sluiten boeren wegen en zelfs regionale luchthavens af om hun eisen kracht bij te zetten. Eisen die al lang niet meer geloofwaardig zijn. Ging het eerst om stikstof, daarna deugde niets van het voederbeleid, of moest de melkprijs omhoog. Elke maand een ander actiedoel, zo lijkt het. Dan kunnen we nog even vooruit. Boeren die meer mest willen uitrijden, extra geld voor aardappelen vragen, hun weidegrond wensen uit te breiden.

Zou er nog iemand in dit land enige sympathie hebben voor de agrarische sector? Ik niet meer, en ik ben niet de enige. Vooral in het oosten van het land hebben meerdere provincies en steden inmiddels een protestverbod afgekondigd.

Zelf ontkwam ik recent aan uren stilstaan in een file. Ik keerde terug uit Noord-Nederland, en hoorde op de radio dat de boeren de A1 bij Holten blokkeerden. Tijdig nam ik de afslag Emmen en reed via de Duitse Autobahn naar Gronau. Met ruim 140 km per uur, dat schoot lekker op.

Ondertussen had ik medelijden met degenen die vast zaten achter de trekkers. Je moet maar met grote spoed op weg zijn naar een ernstig ziek familielid, een begrafenis of een sollicitatiegesprek. Ik weet al hoe ik in zo’n geval zou reageren. Wel met een handgebaar, maar niet met een vrolijke zwaai.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Nieuwsoverzicht

Meer berichten