Logo thuisintwente.nl


Column Alice Plekkenpol: Onkruid

  Column

Column Alice Plekkenpol: Onkruid

Klaprozen en korenbloemen, die had ik lang niet gezien. Ze bloeiden volop zover het oog reikte. En dan ook nog eens in een keurige strook langs het zandpad. “Vorig jaar ingezaaid”, verklaarde de vriendin waarmee ik rondom de Needse berg wandelde.

Het is een trend van de laatste jaren, bloeiende bermen. Vaak gezaaid, soms spontaan ontstaan omdat er minder gemaaid wordt. Vogels en insecten zijn er blij mee, en veel mensen ook. Gemeenten maken er zelfs beleid van. Van grote grasvelden worden alleen de randen gekortwiekt, of de plantsoenendienst komt langs als de buurt daar uitdrukkelijk om vraagt. Dat laatste is zo’n slecht idee nog niet. Want laat je maaien over aan de gemeente, , dan gaat dat soms gruwelijk mis. Zo werd in Rotterdam een prijzig stadsnatuurreservaat om zeep geholpen, ging in Hoensbroek een vlindertuin onbedoeld tegen de vlakte en viel in Amsterdam een plantsoen ten prooi aan draaiende messen.

De provincie Overijssel pakt het gelukkig anders aan. Die begon dit voorjaar met ‘slim bermbeheer’. Gefaseerd maaien met machines, die dankzij een camera om broedende vogels kunnen manoeuvreren. In Borne denken ze ook goed na over gemeentelijk groen. Buurten die een grasveldje willen veranderen in een rozenperk, moestuin of speelplek mogen hun gang gaan. De gemeente helpt met de inrichting, de omwonenden zorgen vervolgens voor het onderhoud. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Om te voorkomen dat de plantsoenendienst per ongeluk over de bieslook en prei dendert, wordt elk terreintje voorzien van een speciale tegel: hier floreert een burgerinitiatief!

Vorige week reed ik voor een korte vakantie dwars door het land en genoot ik meer dan ooit van al die kleurrijke bermen. Eenmaal terug zag ik dat mijn voortuin vol stond met gele, blauwe en paarse bloemen waarvan ik niet weet hoe die er zijn gekomen. Planten of onkruid, geen idee. Een ding weet ik wel: zou ik het er vorig jaar nog uitgetrokken hebben, nu laat ik alles staan.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden