Logo thuisintwente.nl


Column Alice Plekkenpol: Alle lof

  Column

Column Alice Plekkenpol: Alle lof

“Wij nemen ze alle vier!” jubelt mijn buurvrouw. “Twee buiten en twee binnen”. Ik vind drie wel genoeg, een grote en twee kleine. Nee, we treffen elkaar niet in een tuincentrum bij de hortensia’s, maar bespreken het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Enschede. Iedereen mag kiezen wat hij of zij wil: vier containers, geen enkele afvalbak of iets daar tussen in. Wisselen van formaat containers is bovendien eenmalig gratis.

Op deze plek heb ik meer dan eens gemopperd op het soms onzinnige gedrag van de gemeente Enschede, maar nu is alleen maar oprechte lof op z’n plaats. Enschede gaat voor keuzevrijheid, daar waar in buurgemeenten burgers nieuwe diftarregels soms door de strot geduwd krijgen. Uit met name Hengelo komen verontrustende berichten. Daar zijn restafvalcontainers zo idioot duur, dat bijna iedereen zijn troep naar een verzamelpunt brengt. Een kennis ging op een regenachtige avond naar zo’n ondergrondse container. Hij opende de klep met de milieupas, maar nog voordat hij de zak er in kon duwen glipte de gladde klephendel uit zijn handen. Daar stond hij met z’n zakje nog in de hand, terwijl hij wel 1,20 euro betaald had voor een even geopende klep.

'Wurm een droogrekje maar eens door zo’n klep'

In mijn tuin verschijnt straks eindelijk een grote gft-bak. Lange tijd vulde ik de grijze otto ook met gras en snoeiafval. Die ging toch elke twee weken ‘gratis’ aan straat. Tot een paar jaar geleden diftar werd ingevoerd, en ook ik sindsdien het restafval zoveel mogelijk scheid. De grijze bak staat nog maar een paar keer per jaar aan straat.

Toch wil ik hem houden. Ik zie mijzelf wel met lichte, schoon gespoelde verpakkingen fietsen. Maar restafval, waar allerlei viezigheid in zit, daar ga ik liever niet mee over straat. Stel dat zo’n zak onderweg scheurt.

Bovendien biedt de aanwezigheid van een grijze container nog de kans er, heel af en toe, iets ongeoorloofde in te mikken, zoals een gebroken droogrekje. Wurm dat maar eens door zo’n klep.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden