Logo thuisintwente.nl


Foto ter illustratie. Foto: Adobe Stock
Foto ter illustratie. Foto: Adobe Stock

Column Leon Holweg: Vissen

  Column

Column Leon Holweg

In tijden van corona zie je bij retentie- en visvijvers tegenwoordig meer mensen dan ooit. De sportvisserij is in Nederland een van de grootste sporten, maar wie had dít ooit kunnen denken. Vissen als hobby is door de coronacrisis tot ongekende hoogten gestegen. Ook ikzelf heb deze serene manier van tijdverdrijf sinds een paar weken herontdekt.

En ik kan uit ervaring stellen dat er bijna niets zo rustgevend is als vissen. Helemaal als je met zijn tweeën bent. Je gooit je hengeltje uit en begint te kletsen. Over van alles en nog wat. Het is dan bijna onvermijdelijk dat je de tijd helemaal vergeet. Het vissen vereist natuurlijk veel geduld, en daarom is het kletsen ook zo leuk. Over alles wat niet corona is, of juist wel. Het kan een soort escapisme zijn. En die gesprekken worden dan abrupt onderbroken door een dobber die begint te dansen. Er zit een vis bij!

Viswinkels doen immens goede zaken. Hengels, maden, lokvoer, visnetten, het vliegt allemaal de deur uit. De ene visser pakt het professioneler aan dan de ander. Zo heeft de een vier hengels, een ander twee of één. De een vist op roofvissen en gebruikt fopvisjes met een haak die eruit steekt, de ander gebruikt een simpel stukje brood en vist op karpers of voorntjes. Brood dat er na een keer of drie binnenhalen vaak alweer af valt.. Sommige beginners - ik noem ze maar even heel oneerbiedig coronavissers -, die nog geen kaas hebben gegeten van de hengelsport, geven de vissen op deze manier hun dagelijks brood door te falen bij het timen van het haken van de vis. Het brood is opgepeuzeld en de vis zit er niet aan. Best lullig: een vis die je te slim af is.

Een typisch voorbeeld van mensen die vissen niet bepaald professioneel benaderen, is het volgende. Je ziet eerst nog twee mensen op een stoeltje zitten met hun hengels voor zich, maar na het naderen van een politieauto is er ineens nog maar één persoon over. Dan weet je: die ene is hem gesmeerd omdat hij geen visvergunning heeft. Illegaal vissen. Het is misschien wel het meest lullige strafbare vergrijp in tijden van corona. Boetes voor het niet inachtnamen van de coronaregels hebben een hoger Shame on you-gehalte, maar dit heeft dan weer iets kinderlijk ondeugends. Niet de moeite nemen - of het geld over hebben - voor het halen van een weekvergunning van 5 euro bij de de buurtkiosk. Nee, elke keer als de politie langsrijdt, die vooral controleren op de naleving van de coronamaatregelen, wordt het stoeltje ingeklapt en zo onopvallend mogelijk weggelopen.

In het geval van sommige ‘coronavissers’ is vissen dubbelop dierenleed. Allereerst al het voorzien van de haak van maden of wurmen. Het slijm spuit eruit bij die maadjes. Vervolgens is het moment daar dat er daadwerkelijk een vis toehapt. De minder professionele vissers onder ons hebben geen flauw benul van timing. Zo kan het voorkomen dat de haak door het oog van de vis gaat. Ik heb me laten vertellen dat je dan te vroeg bent geweest. Wacht altijd tot de dobber een paar seconden onder is. Maar echte professionals gebruiken natuurlijk geen dobber. En ook geen vaste stok.

Om dit soort verschrikkingen te voorkomen, heb ik de volgende tip: zoek altijd een plek uit waar ogenschijnlijk meer bedreven hengelsporters aanwezig zijn, en laat je door hen adviseren. Gun die vissen hun zicht.

Nieuwsoverzicht

Meer berichten