Logo thuisintwente.nl


Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

Column Leon Holweg: Tantaluskwelling

  Column

Column Leon Holweg

Hoelang nog? Hoelang nog voordat we met zijn allen permanent binnen moeten blijven? We leven heden in een lastige tijd. Maar veel mensen die nu noodgedwongen thuis moeten werken, hebben het het allermoeilijkst. Althans als je de sociale media mag geloven. Want wat te doen nu het de bedoeling is om de hele dag binnen te blijven? Overal zijn nu mensen te vinden die tips hebben en filmpjes plaatsen over hun huiselijke bezigheden. Velen zijn hierin erg creatief. Opdrukoefeningen aan de onderkant van een tafel als het ware een soort fitness workout? Waarom niet? Alles om te voorkomen dat de muren op je af komen. Ik zou zeggen: wees blij dat je thuis kunt werken. Heel veel mensen kunnen dat nu namelijk niet. Denk aan de horeca. Denk aan verhuurbedrijven van licht en geluid. Geen enkel evenement gaat nog door. Er is geen werk voor ze.

Naast het thuis werken is er nog het thuis blijven. Daartussen maken we voor het gemak maar even een onderscheid. Mensen voegen op Facebook de tekst #StayHome, It could save lives toe aan hun profielfoto. Zijn dit dezelfde mensen die tóch naar buiten gaan om vervolgens te klappen voor de zorgmedewerkers? Er wordt een beroep gedaan op ons moreel besef mensen. 

Misschien ligt het ook wel een klein beetje aan het kabinet. Ik ben niet iemand die het kabinet heel snel ergens de schuld van geeft maar wees dan eens concreet, kom niet met halve maatregelen. Verbied dan gewoon alles. Laat mensen niet eerst zitten met de mogelijkheid om, zoals twee weekeinden terug, naar het strand te kunnen gaan. Geef de mensen een vinger en ze pakken de hele hand. Ik ben me ervan bewust dat dit een zeer onpopulaire maatregel zou zijn en mensen al gauw zullen reppen over een politiestaat, maar de volksgezondheid is in het gedrang en tijdens het bewuste weekend is gebleken dat te veel keuzevrijheid misschien niet zo'n goed idee is.

Het moet gezegd dat over het algemeen Nederland de maatregelen ontzettend goed naleeft, die enkele uitzondering dus daar gelaten. Zo zijn er diverse initiatieven om lokale ondernemers te helpen in het leven geroepen. Het is hartverwarmend om te zien hoe fanatiek mensen onbezoldigd hun hulp aanbieden aan mensen die dat nu zo hard nodig hebben. De regel van anderhalve meter wordt, naar wat ik er zelf van merk, keurig nageleefd en de hamsteraars lijken verzadigd. Veel mensen gedragen zich erg sociaal en vormen zo een vuist tegen de boosdoeners. Het mooie weer is erg uitnodigend, hoe kun je dan in godsnaam de hele zondag thuis blijven zitten? Dat moeten velen gedacht hebben. Het zit in onze Nederlandse volksaard om er lekker op uit te gaan en dat is ergens ook te begrijpen. Op de fiets of hardlopen door het bos, je kunt het de mensen nooit volledig ontnemen, juist in deze donkere tijden. Maar toch, als het kabinet en het overgrote deel van de bevolking dit ten zeerste afraadt, betekent het dat je het niet kunt maken. Een ware tantaluskwelling. Dit betekent dat je reikt naar gewenste dat maar onbereikbaar blijft zijn. Je kunt er maar niet bij komen. In het geval van het naar buiten gaan, het kan en mág niet.

Als men nu al moeite heeft om thuis te blijven, hoe moet het dan als er dadelijk misschien een volledige lockdown komt? Lockdown. Dit woord kan waarschijnlijk nu al worden uitgeroepen tot een van de meest gebruikte woorden van het jaar. Ik heb nu al medelijden met degene die aan het einde van dit jaar de oudejaarsconference moet doen, als die überhaupt doorgaat… Het coronavirus slokt letterlijk alles op. Niets vindt nog doorgang of moet worden uitgesteld tot volgend jaar. In de oudejaarsconference kun je het zodoende alleen nog over dit vermaledijde thema hebben. Je moet dan net als Thierry Baudet met zijn Marokkanen-tweet, over iets gaan praten dat gebeurd had kúnnen zijn. De Olympische Spelen hadden zo mooi kunnen zijn, ware het niet dat… Dat wordt een vervelende avond voor de met deze taak belaste conferencier. Maar laten we eerst maar eens hopen dat Youp vanaf september überhaupt weer de planken op kan.

Een tijdelijke geheelonthouding van niet dringende activiteiten buiten de deur. Komop mensen, dat moet toch te doen zijn. De levens van onze medemens staan letterlijk in de waagschaal. Om maar even af te sluiten met het dezer dagen meest gebruikte zinnetje: let een beetje op elkaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden