Logo thuisintwente.nl


Foto:
Alice Plekkenpol

Column Alice Plekkenpol: Overdaad

  Column

Heeft u hem al gezien? De Twentstalige film De beentjes van Sint-Hildegard? Ik niet, en de kans dat dat binnenkort gebeurt wordt steeds kleiner. In de aanloop naar de première vorige maand spoelde er een vloedgolf aan promotie voor deze film over het land. Je kon geen dagblad, weekkrant of tijdschrift openslaan, of Herman Finkers deed er uitgebreid zijn verhaal. Hetzelfde in tal van televisieprogramma’s. Alsof dat alles niet genoeg was werd er nog een reclamecampagne op radio en tv tegenaan gegooid, waarbij ik mij niet kan heugen bij welke film dat ooit eerder zo gebeurde.

Overdaad schaadt, zeggen ze niet voor niets. Want inmiddels heb ik zoveel gezien en gelezen, dat ik het idee heb de hele film De Beentjes van Sint-Hildegard reeds te kennen. Bijna alle leuke grappen en interessante plotwendingen zijn ver voor de eerste publieke vertoning prijsgegeven, en de intensieve promotie doet vermoeden dat iedereen zo ongeveer met een stok de bioscoopzaal ingejaagd moet worden. Alsof er anders alleen maar familie en vrienden van bijrolspelers zouden komen.

Door die vele reclame ken ik alle leuke grappen al


Dat is natuurlijk onzin. In Twente loopt het storm, wordt de film zelfs op de meest incourante tijdstippen gedraaid om maar aan de vraag naar kaartjes te voldoen. Ook in de rest van het land is de belangstelling groot. De film draait in ruim honderd bioscopen en behaalde in slechts enkele weken tijd de gouden status van 100.000 bezoekers. Dat vind ik oprecht fijn voor de makers.

Al moet ik eerlijk bekennen dat toen ik even rondvroeg in mijn kennissenkring, slechts drie personen de film hadden gezien. Een was enthousiast, de anderen vonden ‘m “wel aardig”, maar ergerden zich aan de combinatie Twentse taal en Nederlandse ondertitels.

Zelf heb ik geen moeite met ondertitelde films. Of het nu Fries, Limburgs, Chinees of Italiaans is, het gaat om het verhaal en de acteerprestaties. Daar is in dit geval natuurlijk niets mis mee, gezien de staat van dienst van zowel de regisseur als de hoofdrolspelers. De titel kan natuurlijk wel een kleine drempel opwerpen. Veel mensen kijken pas bij de bioscoopkassa wat er draait en bepalen dan hun keuze. Weet je bij Toscaanse bruiloft en Verliefd op Ibiza wel zo ongeveer wat je kunt verwachten, De beentjes van Sint-Hildegard roept vooral associaties op met relieken uit het rijke Roomse verleden. Daar heeft niet iedereen op zaterdagavond, na een week werken, zin in.

Gelukkig is er in al die promopraatjes ook schaamteloos reclame gemaakt voor de vele sponsors. Dus is bekend dat onder meer Omroep Max de knip trok. Fijn, dan kan ik deze film in elk geval binnen twee jaar op televisie zien.

 Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden