Logo thuisintwente.nl


Foto:
Rick Escher

Column Rick Escher: Verzamelen

  Column

Als je die stukjes van me met enige regelmaat leest dan is het je ongetwijfeld niet ontgaan: ik ben dol op platen en singles. Ook cassettebandjes vinden met enige regelmaat hun weg naar mijn woning. Ik zoek er stad en land voor af. Op 1 maart kan ik op de fiets want dan is er een Platenbeurs in Enschede, in Metropool.

Ook platenspelers zijn fascinerend. Ik heb best een goeie en toch kan ik de verleiding niet weerstaan als ik een mooie tegenkom in een kringloop of op een rommelmarkt. Ik moet ze bijna het huis binnensmokkelen want mijn vrouw snapt dus niet dat je nog zo'n apparaat erbij moet hebben. Dat geldt trouwens ook voor van die kindercassetterecorders van Fischer Price. 'Die heb je toch al' is inmiddels een veelgehoorde zin in Huize Escher. Maar er is altijd een mooier exemplaar. Het is denk ik een beetje de dwangneurose van de verzamelaar.

Ik ben verzamelaar. Eén van de velen. Want er zijn er nogal wat van en in verschillende soorten en categorieën. Er zijn er die stripboeken verzamelen of voetbalplaatjes en dan niet alleen die van een zekere grootgrutter, sommigen verzamelen nog altijd de welbekende postzegels en munten. In mijn categorie, de platenverzamelaars, zijn ook weer verschillende types. Sommige mensen verzamelen alles van 1 artiest. Het gaat ze erom om zoveel mogelijk persingen te hebben van alles wat bijvoorbeeld The Beatles hebben uitgebracht. Die hebben dus zo 20 keer Abbey Road in de kast staan maar dan net met een ander catalogusnummer. Anderen verzamelen alles van een bepaald label of genre. De ergste soort is het soort dat bijna alles leuk vindt. Ze willen alle singles en platen van een band compleet hebben, alle relevante punksingles uit een bepaalde periode of alle platen die op één of ander obscuur label zijn uitgegeven. Ik behoor tot de ergste soort. Ik kan het iedereen aanraden, dat verzamelen. Wil je beginnen met het aanleggen van een platen- of cd-collectie dan is die beurs in Enschede ook een mooi startpunt want het aanbod is enorm. Er staan tientallen kratten en dozen met platen die je voor een zacht prijsje kan aanschaffen. Twijfel je over de staat van een plaat of heb je andere vragen? Hulplijnen genoeg, er is altijd wel iemand in de buurt die er een beetje kijk op heeft. Het is namelijk een bijeenkomst van gelijkgestemden. Verzamelaars begrijpen als geen ander andere verzamelaars. Allicht is er soms enige concurrentie maar de meeste verzamelaars zitten niet direct in elkaars vaarwater. Velen kennen elkaar en met enige regelmaat worden tips uitgewisseld of platenhoezen omhoog gehouden. Soms volgt er daarna een vreugdekreetje als het betreffende exemplaar nog niet in de collectie zit. Het voelt als een thuiswedstrijd, die platenbeurs van 1 maart en dat is mooi, want dan schijn je makkelijker te scoren en ik ben in topvorm!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden