Logo thuisintwente.nl


alice plekkenpol
alice plekkenpol (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Alice Plekkenpol: Windmolens

  Column

Regelmatig loop ik een rondje over de Usseler Es. Toegegeven, niet het meest fraaie stukje buitengebied rond Enschede, maar altijd goed voor het spotten van een sperwer of een broedend kievitenpaartje. Bovendien is het een plek met een bijzondere geschiedenis.

Er zijn sporen van prehistorische bewoning aangetroffen, prins Maurits zou er tijdens de Tachtigjarige Oorlog zijn kampement hebben opgeslagen, en de es behoort tot de grootste van Europa. De laatste decennia is er veel verloren gegaan. De A35 doorsnijdt het gebied, industrie rukt op. Recent waren er plannen om zonnepanelen op de es te plaatsen. En nu wil men in deze omgeving windmolens neerzetten. Tot liefst 250 meter hoog. Aan de westkant van de stad moeten zeven exemplaren komen, tot in Boekelo en de mooie buurtschap Twekkelo aan toe. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. En de hevig geschrokken buurtbewoners evenmin. Windmolens in onze mooie buitengebieden, dat moet je helemaal niet willen. Het is toch onvoorstelbaar dat die dingen straks in het Lutterzand staan, of in het Aamsveen.

Er zijn namelijk ook andere opties voor het opwekken van schone energie. Zo vertelde een wethouder in Borne dat hij geen windmolens in zijn gemeente wil. "Wij kunnen namelijk ook intekenen op windmolens die in de Noordzee staan, en daar schone stroom van betrekken." Eureka!

'Onvoorstelbaar dat die dingen straks in het Lutterzand staan of in het Aamsveen'

Het kan zelfs een stuk dichterbij. In de Achterhoek bijvoorbeeld. Nadat heel wat wilde plannen voor de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken zijn afgeschoten, wil men dat gebouw nu laten vervallen tot een soort Nederlandse Incatempel. Overwoekeren en overlaten aan de natuur, is het idee. Om het complex vervolgens door lokale volgelingen van Indiana Jones te laten herontdekken. Leuk plan, maar ik heb een beter idee. Het gaat namelijk om een groot terrein aan de rand van het land, met nauwelijks mobiel bereik. Weinig mensen schijnen er te willen wonen. Lijkt mij dus de perfecte plek voor een zonnepark én windmolens, waar dan niet alleen de gemeente Berkelland, maar heel Oost-Nederland van kan profiteren. Maar nee, het Enschedese gemeentebestuur opteert zo ongeveer als enige Twentse gemeente voor windmolens op eigen grond. Terwijl een onderzoeker van de Universiteit Wageningen vorige week, in Enschede, nog wees op het belang van een lege es: "Dan blijft er na het stijgen van de zeespiegel nog wat hooggelegen landbouwgrond over."

Deze maand kwam ook het nieuws dat de afgelopen dertig jaar de helft van de wilde dieren in ons land is verdwenen, vooral in weide- en heidegebieden. Ik denk meteen aan al die vogels boven de akkers van de Usseler Es, die straks door de draaiende wieken worden vermorzeld. En aan de jonge kieviten, die verscholen in het gras vergeefs op hun voederende ouders wachten. Zet die windmolens toch bij Oldenkotte neer.


Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden