Logo thuisintwente.nl


Foto:
Rick Escher

Column Rick Escher: Iggyfest

  Column

Je kinderen zijn je mooiste en belangrijkste bezit. Ze zijn hartstikke gezond, die kinderen van mij en gelukkig maar want dat is niet voor alle kinderen en ouders een vanzelfsprekendheid. Ze zijn nog jong maar hebben al een behoorlijk eigen willetje. Klein maar al met een mening over van alles en nog wat en met een sterk gevoel voor wat wel eerlijk en niet eerlijk is. Dat is vaak heel leuk en soms iets minder want bovenstaande beknopte omschrijving gaat gepaard met een fikse dosis koppigheid en een selectief gehoor.

Niet alle kleren zijn nog cool (dat kan echt niet papa), mijn muziek is of leuk of helemaal niet en de Muppets willen ook niet meer overal naartoe. Dat wordt de komende jaren alleen maar meer het geval natuurlijk. Het duurt nog lang maar straks gaan ze puberen en gaan ze misschien wel tot een subcultuur behoren. Dat ze dan straks hun kleedgeld uitgeven aan de heersende mode of juist niet en ervoor kiezen om punker, hiphopper, kakker, skater of metalhead of iets anders te worden. En dan alleen maar muziek draaien die ik ruk vind. Het zou me niks uitmaken. Lekker puberen.

Een moeder in de krant van Wakker Nederland had er in de rubriek Opgebiecht moeite mee dat haar puberende zoon metalhead is. Ze schaamt zich er zelfs een beetje voor. Hij was het leukst geklede jongetje van de school valt er te lezen, maar nu is zijn haar zwart geverfd en draagt de oogappel enkel nog shirts met horrorfiguren en zombies in plaats van een sweater met Burberry ruitje. Ze maakt zich zorgen dat hij uit de toon of buiten de boot gaat vallen in het ietwat kakkineuze dorp waar het gezin woont. Hij heeft ook alleen nog maar vrienden in de metal scene.

Ik lees die rubriek nooit en weet niet of het waar is of satire. Maar als deze moeder zich oprecht zorgen maakt kan ik haar gerust stellen: goed volk die metalheads. Nooit gelazer tijdens metal concerten en een scene die het beste met elkaar voor heeft. Dat blijkt wel uit Iggyfest, een benefietavond voor Iggy, zoon van een zanger van een metalband, die een schedelcorrectie operatie moest ondergaan waar nogal wat complicaties bij kwamen en komen kijken. Iggy moet als gevolg daarvan weer onder het mes nadat hij is herstelt van een hersenvliesontsteking. Emotioneel en financieel super heftig voor Iggy en zijn familie.

Er zijn nogal wat mensen uit de metal scene begaan met het lot van deze familie. Koppen werden bij elkaar gestoken, er werd gebeld en zo ontstond Iggyfest. Zeven bands verlenen belangeloos hun medewerking aan de benefiet die op 30 november in Metropool in Enschede plaats vindt. Ik weet zeker dat het volle bak wordt en hoop van harte dat de inspanningen van al deze mensen leiden tot een mooi resultaat.

Ik hoop ook van harte dat Iggy er snel weer bovenop komt zodat hij straks zijn haar zwart kan verven en zelf kan komen headbangen in een shirt van zijn favoriete metalband vol horrorfiguren en zombies.Wil hij zich als hij gaat puberen toch liever hullen in een Burberry ruitje dan mag dat vast van zijn pa en ma.

Rick Escher is marketeer bij Metropool

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden