Logo thuisintwente.nl


alice plekkenpol
alice plekkenpol (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Alice Plekkenpol: Ruimte

  Column

Paniek in het westen van het land. Er komen veel te veel toeristen. Na Amsterdam en de Zaanse Schans lijken nu ook plaatsen als Rotterdam en de Zeeuwse kust overspoeld te worden door horden buitenlandse vakantiegangers. En waar laat je die allemaal?

Zelf maak ik graag met regelmaat een tripje in eigen land. Amsterdam mijd ik al jaren, liever kies ik Den Haag, Haarlem of Rotterdam. Daar wordt het de laatste jaren inderdaad zienderogen voller. Een leuk hotel moet je al maanden van tevoren boeken, zeker in vakantieperioden. En dan niet nabij een havengebied, waar dagelijks scheepsladingen cruisetoeristen worden losgelaten.

Toch begrijp ik die pieken niet helemaal. Ging je vroeger alleen in de zomervakantie een paar weken weg, tegenwoordig lijkt iedereen elke schoolvakantie te benutten voor een uitstapje buitenshuis. Want ik hoor het echt continu om mij heen: "Voor de winter nog éven naar de zon" of "Ik móet een weekje weg van alles." Mooi, denk ik dan, die massale uittocht elke schoolvakantie compenseert de komst van buitenlandse toeristen. Maar zo werkt die ruil kennelijk niet.

Dus plan ik weekendjes weg steeds vaker buiten de Randstad, in gebieden die zich profileren met 'rust en ruimte'. Al zijn dat dikwijls ook de streken die nog wel proberen toeristen binnen te hengelen. In Friesland pakken ze het handig aan, merkte ik vorige week. Daar verdelen ze gasten over de hele provincie.

Watersporters, fietsers en cultuursnuivers komen elkaar nauwelijks tegen. Af en toe loopt reclame maken gruwelijk uit de hand, zo weten ze in Giethoorn. Na een geslaagde campagne wordt dat dorp overspoeld door Aziaten die zich in een openluchtmuseum wanen, en zich er ook naar gedragen. Zitten inwoners van pakweg Ootmarsum of Diepenheim daar op te wachten?

En soms kan het je ook gewoon overkomen, merken ze in Texel. Dat eiland is door de reisgids Lonely Planet bestempeld tot een van de mooiste tien bestemmingen in Europa, en dat brengt onherroepelijk een stroom reislustigen op gang.

In Enschede is het Ledeboerpark recent uitgeroepen tot een van de fraaiste parken ter wereld. Ontegenzeggelijk leuk om af en toe een rondje te lopen, maar wie dit park zo hoog op een internationale lijst zet heeft vermoedelijk niet veel van diezelfde wereld gezien. Even schrok ik wel van de mogelijke gevolgen. Moeten wij nu ook bang zijn dat er straks busladingen vol avonturiers vanaf Schiphol naar Enschede komen voor een parkwandeling? Nee, dat durf ik te betwijfelen. En gelukkig maar. De rust en ruimte in Twente zijn grote pluspunten, die moeten we koesteren. Gasten zijn meer dan welkom om hier een paar dagen door te brengen, maar liever mondjesmaat dan massaal.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden