Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Rick Escher: Bowie

  Column

Vanaf 25 september wordt er tot aan de zomervakantie weer maandelijks een muziekquiz gegeven in het Muziekcafé van Metropool in Hengelo. Dat is altijd een zeer gezellig avondje met een mannetje of honderd die hun hersens breken over vragen die allemaal met muziek, maar voornamelijk met popmuziek hebben te maken. De vragen zijn van simpel tot vrij lastig en soms vallen ze in de categorie 'dit antwoord weet niemand'. Behalve ik dan, maar dat is niet eerlijk want ik presenteer die quiz en heb de antwoorden op een kaartje staan.

De quiz doen we al jaren en is meestal op de laatste woensdag van de maand. De editie van februari ga ik maar proberen te verzetten. Die zou normaal gesproken op 26 februari plaats vinden. Dan zijn ook de achtste finales van de Champions League en er bestaat dus een kans dat mijn favoriete voetbalclubje Ajax dan moet afrekenen met een tegenstander. Ik hoop op een voortzetting van de mooie resultaten in Europa van vorig jaar al denk ik dat dat een onmogelijke opgave wordt. Maar dat is dus niet zeker. Wat wel zeker is, is dat The Bowie Collective in Enschede speelt en dat wil ik niet missen.

Ik ben dol op David Bowie. Zonder twijfel de grootste soloartiest die in mijn platenkast voorkomt. Nick Cave, Prince, Neil Young, Bruce Springsteen, Lou Reed en Morrissey: ik heb ze allemaal lief maar David Bowie is voor mij buitencategorie. Hij overleed in 2016 vlak na het uitbrengen van zijn laatste album Blackstar nadat hij al geruime tijd ziek was. Ik zag hem dertien jaar eerder voor de eerste en de laatste keer live spelen in Ahoy in Rotterdam.

Dat was dus in 2003. Kaarten voor het concert met The Dandy Warhols in het voorprogramma kocht je nog bij het postkantoor. Stond je 's ochtends vroeg op het station met nog een aantal mensen die net zo graag als jij naar dat concert toe wilden. Tegenwoordig is er het gemak van online bestellen maar deze voorverkoop had ook zeker charme. Kopje koffie erbij en met gelijkgestemden wachten tot de kassa opengaat. Er waren elders geen lange wachtrijen en ook geen computerstoring. Het liep allemaal gesmeerd dus kaarten in de pocket!

Het concert was geweldig. We waren op tijd (lees zeven uur van tevoren) en hadden dus een mooie plek vooraan. Bowie in topvorm, goedlachs en grapjes makend en met een topband achter zich. Maar liefst 28 nummers lang genieten. Ruim een half jaar later speelde hij in De Arena en daar ben ik niet naartoe gegaan. Ik heb er nog steeds spijt van.

Bowie in topvorm is niet te evenaren. Dat gaat The Bowie Collective ook niet lukken maar toch ga ik op 26 februari. Deze act doet de grootmester eer aan, zowel qua sound als qua vision want tijdens de show valt er heel veel te zien. Alleen Ajax kan me nog weerhouden om niet te gaan. Maar mijn quizvrienden moeten een weekje langer wachten. Ik zal een week later extra mijn best doen. Ze vergeven het me vast en anders verklap ik als goedmakertje gewoon een antwoord in de categorie 'dit antwoord weet niemand'.

Rick Escher is marketeer bij Metropool.

Meer berichten