Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Rick Escher: Mozes heeft pauze

  Column

Dit is Melle. Overdag hangt deze jongeman achter een vrachtwagen om het groenafval van de huishoudens in Eindhoven op te halen als vuilnisman, maar in de avond en nachtelijke uren ontpopt hij zich tot rockgod en meisjesidool in de band Mozes & The Firstborn.

Spreek bovenstaande zinnen uit met een Vlaams accent en je hebt een intro van het roemruchte programma van Paul Jambers, de man die vroeger allerlei paradijsvogels portretteerde. Melle zat niet in Jambers maar bestaat wel echt. Melle is de zanger van Mozes and the Firstborn. Hij is sinds kort geen vuilnisman meer maar maaltijdbezorger. En leraar. Ik vind Melle de beste zanger van Nederland.

Afgelopen donderdag was de laatste show van Mozes and the Firstborn in het oosten van het land. In december volgen er nog twee shows in thuisstad Eindhoven in de Effenaar en dan gaat de band er voor onbepaalde tijd tussenuit. Ondanks uitstekende albums, clubtours en zelfs een avontuur in Amerika is het even klaar.

'Ja! Als je op tour gaat in Amerika dan hou je toch niet op?' hoor ik mensen denken. Maar touren in Amerika is voor een band als dit een investering in hun carrière die ze zelf bekostigen. Ook wel gewoon gaaf natuurlijk, veel mensen zouden er direct voor tekenen vermoed ik. Maar zo'n tour wordt dus niet betaald door een groot platenlabel of door een subsidie maar met geld dat wordt verdiend met optreden en door achterop de vuilniswagen te staan, tot voor kort ten minste. En eenmaal in Amerika regel je dus ook zelf je shows, je vervoer, je eten en je hoopt maar dat je een paar platen of shirts verkoopt zodat je voldoende geld hebt voor benzine om naar je volgende zelf geregelde show te rijden.

De leden van Mozes and the Firstborn hebben eigenlijk gewoon jarenlang keihard gewerkt en dubbele banen gehad om te doen wat ze graag doen namelijk muziek maken en live spelen. Ik ben met één baan al om de zoveel tijd toe aan een break. Een arbeidsethos van heb ik jou daar dus en dat geldt voor nog veel meer muzikanten en kunstenaars dus supporten die hap! Bezoek eens een concert of een expositie als je in de gelegenheid bent.

Mijn favoriete band van vaderlandse bodem is dus niet officieel uit elkaar. Maar persoonlijk had ik liever gezien dat andere artiesten een flinke sabbatical hadden ingelast. Dat is een kwestie van smaak. Ik keek altijd uit naar een nieuwe single of plaat en een festivalaffiche was altijd mooier met die ietwat vreemde naam erop. Het uitkijken daarnaar wordt nu echt turen, en niemand weet precies hoe lang.

Afzonderlijk zullen de bandleden vast muzikaal actief blijven op de één of andere manier. Solo of in een andere formatie of als producer want bloed kruipt en zo. Ik hoop ze nog vaak tegen het lijf te lopen. Dan zorg ik dat mijn torso gesierd is met één van de shirtjes die ik afgelopen donderdag nog snel even heb gekocht. Die doe ik dan ook aan bij de wederopstanding van Mozes over een paar jaar. Ik kijk er nu al naar uit.

Rick Escher in marketeer bij Metropool

Meer berichten