Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Rick Escher: Metropool Reünie

  Column

Ik ben in mijn hele leven geloof ik nog maar één keer op een reünie geweest. Ik heb er jaren geleden eens eentje van gehad van mijn oude middelbare school. De Grundel dus. Ik weet niet meer precies wanneer deze plaats vond maar voor mijn gevoel had ik net mijn eindexamen achter de rug. Ik ben toch maar gegaan maar ik was gelijk zo ongeveer de jongste aanwezige. Een reünie van de Mariaschool, de basisschool waar ik zes jaar naartoe wandelde vanaf de Kleine Beerstraat is er nooit van gekomen. Best jammer eigenlijk want ik spreek nog wel eens af en toe oud-klasgenoten en dat is altijd leuk. Ik ben wel benieuwd hoe het met de mensen gaat die ik niet meer heb gesproken en we zijn inmiddels bijna dertig jaar verder. Komt misschien nog wel een keer.

Ik ga straks wel naar een reünie maar dan ben ik een beetje een ongenode gast, althans, zo voelt dat. Metropool bestaat 31 jaar en dat wordt gevierd met een samenkomst van oud-medewerkers en vrijwilligers. Ik ben geen oud-medewerker en ben ook nog niet van plan om dat in de nabije toekomst te worden, in elk geval niet voor 14 september als de samenkomst plaats vindt. Ik ben wel oud-vrijwilliger maar mijn carrière als vrijwillige plaatjesdraaier startte pas in 2010 toen de verhuizing naar de huidige locatie een feit was. Dat had trouwens heel anders kunnen lopen.

Want in 1992 klopte ik al eens aan de deur aan het pand in de Wemenstraat. Ook toen werden er net als nu al vrijwilligers gezocht. Metropool kon en kan nog steeds niet zonder. Het leek me wel wat want als vrijwilliger mocht je gratis naar concerten en die bezocht ik toen ook al veel. Het gesprek met toenmalig directeur Wim Jager was kort maar krachtig: te jong voor achter de bar maar posters verspreiden mocht ook als je nog maar 15 jaar was. De directeur en ikzelf hadden echter buiten mijn moeder gerekend die vakkundig een stokje stak voor mijn ambities. Dat was allemaal nog veel te spannend, zo'n poppodium en al die vreemde sujetten die daar rondhingen. Een concert bezoeken mocht dan gelukkig weer wel van mijn lieve moedertje en zo leerde ik toch de nodige vaste gezichten van de Wemenstraat een beetje kennen.

De acht jaar dat ik nu werk voor Metropool zijn voorbij gevlogen. Er is in die acht jaar veel gebeurd en veel verandert. Kan je nagaan wat er in die 31 jaar allemaal is gebeurd. Veel dus, en dat is te zien in de documentaire die Guus Blenke heeft gemaakt naar aanleiding van 31 jaar Metropool. 'Metropool: 30 jaar herrie in de tent'. Ik heb al een ruwe versie gezien en hij is erg mooi geworden. Goede beelden van vroeger, en met een open einde want het boek van Metropool is nog lang niet dicht, sterker nog, er wordt nog volop aan geschreven.

Bezoekers van de reünie op 14 september hebben de primeur want dan wordt de documentaire voor het eerst vertoond. Lees je dit nu en heb je in het verleden gewerkt bij Metropool als medewerker, stagiair, bestuur, zzp of vrijwilliger? Meld je dan aan via reunie@metropool.nl. Dit kan tot 1 september. Dan zien we elkaar wellicht de veertiende. Mijn eerste echte reünie sinds jaren, ik heb er zin in!

Rick Escher is marketeer bij Metropool

Meer berichten