Logo thuisintwente.nl


alice plekkenpol
alice plekkenpol (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Alice Plekkenpol: Dossier MST

  Column

Het Medisch Spectrum Twente maakt serieus werk van het elektronisch patiëntendossier, zo werd onlangs bekend. Ik doe daar ab-so-luut niet aan mee. Er worden namelijk nu zo veel administratieve fouten gemaakt, dat je die liever niet tien keer vermenigvuldigd ziet. De laatste tijd nemen de fouten bovendien toe, ervaar ik zelf en hoor ik om mij heen. Trouwens ook jammer voor het medisch personeel, dat zich echt wel inzet om patiënten zo goed en vriendelijk mogelijk te helpen.

De eerste keer dat ik een specialist bezocht, werd de uitnodiging naar een ander adres in mijn wijk gestuurd. Die mensen kenden mij, dus ik kreeg de verwijzing wel, maar in een opengescheurde enveloppe. Ik kon naar het spreekuur van een dr. 'Mooi' dacht ik nog, 'een gepromoveerd specialist die misschien wel extra veel van mijn aandoening weet'. Het bleek een arts-assistent van de knulligste soort. Ik meldde dit voorval, maar het kwartje viel niet. Die doctor-fout wordt overigens vaak gemaakt. Let maar eens op hoeveel huisartsen de titel voeren, terwijl de kans een gepromoveerde huisarts te treffen kleiner is dan het winnen van de lotto.

Recent liet een MRI-scan liet ruim twee maanden op zich wachten, veel langer dan de 22 dagen die de MST-website vermeldde. Het bleek dat ik op de lijst stond voor een ander onderzoek, dat ik teruggebeld zou worden wat nooit gebeurde, en dat waarschijnlijk sprake was van verwisseling met een andere patiënt.

Dat laatste komt vaker voor. Een familielid kreeg onlangs een e-mail van de apotheek: er lag een grote partij medicijnen klaar. Besteld door een specialist uit het MST. Die persoon was daar echter nooit geweest, had ook niet de betreffende kwaal.

Een vriendin werd in diezelfde periode gevraagd voor een onderzoek een formulier in te vullen. Bij haar naam stonden nog twee medicijnen die zij al jaren niet meer gebruikte, dus dat paste zij aan. Enige tijd later vroeg ze een uitdraai van de gegevens. Er was niets aangepast en alle oude, onjuiste informatie was al rijkelijk gedeeld met zorgverleners.

Een andere kennis heeft de pech geboren te zijn op 1 januari, de dag dat niet geheel toevallig ook veel Turkse bejaarden jarig zijn. Kort voor een operatie werden nog even haar gegevens gecheckt: u bent mevrouw Turk uit 1939? Zij is duidelijk Nederlands en nog duidelijker geen 80, maar dat viel de MST-medewerker niet op.

Observatievermogen is daar toch al niet het sterkste punt. Hilarisch is de anekdote over Herman Finkers, die zich ooit bij de receptie meldde: "Mijn naam is Finkers, ik heb een afspraak." De dienstdoende baliemedewerker keek niet op of om, maar bleef geconcentreerd naar haar beeldscherm turen. "Finkers, zegt u? Schrijf je dat net als die cabaretier?"

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten