Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Rick Escher: Lanterfanten

  Column

Voor iedereen die de tweewekelijkse stukjes die ik hier schrijf leest zal inmiddels een aantal dingen duidelijk zijn: ik werk bij Metropool, ga graag naar een concertje, bezit een bescheiden gat in mijn hand, verzamel plaatjes, draai die zwarte pizza's ook wel eens, hou van muziek die niet te moeilijk is en kijk wel eens voetbal. Wat ik hier nog nooit heb geopenbaard maar wat bij mijn vrienden wel bekend is: ik kan heel goed lanterfanten.

Ik geef het toe. Ik ben een lanterfanter. Ik kan niks doen tot kunst verheffen. Ik heb een innige relatie met mijn bank. Dat is al een hele oude tweedehands bank met een gat her en der. Aangezien er in huize Escher twee mini-sloopkogels rondlopen in de vorm van mijn kinderen hebben we maar gekozen voor een afdankertje. Hou ik ook van trouwens, van afdankertjes. Ik gebruik mijn bank om op te liggen want het is zo'n hoekbank en die nodigt dus uit om op te liggen. Mijn kinderen springen er liever op. Of gebruiken hem als ziekbed als de griep toeslaat. Dan gaat er dus ook wel eens een banaan of beschuit anti-peristaltisch uit. Heb je een designerbank dan is dat erg, maar ons bruine monster is na een natte lap weer zo goed als nieuw, met de nadruk op 'zo goed als'.

Ik lig graag op de bank. Gewoon niks doen. Plaatje opzetten en luisteren. Kopje koffie drinken, bedenken wat ik overmorgen eens zal koken. Denken aan alle dingen die ik eigenlijk nog moet doen in huis. Kelder opruimen, zolder opruimen, kamer opruimen, was vouwen, kozijnen schilderen, trap schilderen. Ik kom er alleen nooit aan toe want ik ben veel te druk met lanterfanten.

Ik lanterfant het liefst alleen en in opperste concentratie want vergis je niet: lanterfanten vereist een zekere toewijding. Het is lastig lanterfanten met spelende kinderen om je heen, of met een vrouw die zegt dat de trap nodig moet worden geschilderd of dat de zolder en de kelder opgeruimd moeten worden. Dat leidt alleen maar af. Een echte lanterfanter lanterfant alleen en kan dat overal.

In Amerika noemen ze een lanterfanter een slacker. Daar is het een soort lifestyle. Er zijn films over gemaakt en er zijn bands die algemeen door slackers aldaar worden omarmd. Pavement bijvoorbeeld. The Dandy Warhols, Beck, Weezer en zo ongeveer alles op Burger Records. Het is vaak muziek waar virtuositeit op een instrument geen must is, maar waar de muzikanten dan wel weer goed kunnen spelen. Het mag rammelen als het maar lekker klinkt. Dat vind ik heel charmant in elk geval. Sterker nog: ik vind het onweerstaanbaar.

Er spelen in september nogal wat bands in Hengelo en Enschede die het bij lanterfanters/slackers goed doen: Mozes And The Firstborn en Sports Team op 5 september, Magnapop op 8 september, Together Pangea op 12 september, en Pip Blom samen met Personal Trainer op 28 september. Ik roep die maand dan ook uit tot Slacker september. Dus lanterfanters aller landen verenigt u! Kom van de geliefde bank af en geniet van al die bands die soms al jaar in jaar uit zorg dragen voor de soundtrack die perfect past bij een levensstijl die elke burn-out buiten de deur houdt.

Rick Escher is marketeer bij Metropool

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden