Logo thuisintwente.nl


alice plekkenpol
alice plekkenpol (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Alice Plekkenpol: Bomen-weg

  Column

Een groep Enschedeërs voert actie voor het behoud van ruim vijftig kastanjebomen in een mooie laan in het noorden van de stad. Die bomen zouden ziek zijn, en daarom moeten ze volgens de gemeente weg. De omwonenden hebben twijfels, en ik ook.

Nog niet zo lang geleden verdwenen om diezelfde reden circa negentig (!) kastanjebomen uit mijn straat in Enschede-west. Toegegeven, sommigen waren in twintig jaar tijd nauwelijks gegroeid. Maar dat had waarschijnlijk te maken met de slechte grond waar ze op stonden. Ook bleek een enkele boom precies neergezet te zijn boven een belangrijk knooppunt van waterleidingen. Toen er ooit een lekkage optrad moest die boom er om die reden uit. Zelfs een kleuter beseft dat je een boom nooit op zo'n punt moet planten, alleen ontbeerde de gemeente dat inzicht.

Destijds werd de buurt summier geïnformeerd over de aanstaande kap, van inspraak of enig meedenken was geen sprake. De bomen zouden gevaarlijk zijn, er zouden takken kunnen afbreken. Onzin, zelfs tijdens de zwaarste herfststormen brak nimmer een takje af.

Het lijkt of steeds meer gemeenten tegen groen zijn. Daar waar van ons, brave burgers, een milieuvriendelijke houding wordt verwacht, en wij zelfs na de brand bij Twence ons afval moeten blijven scheiden, hakken de gemeenten er lustig op los. Zo verdwijnen langs provinciale wegen in Haaksbergen en Berkelland rijen bomen. Ook te gevaarlijk, zegt men. Er knalt namelijk wel eens een automobilist tegenaan.

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat die bomen dienden om de weg optisch smaller te laten lijken en zo snelheid te reduceren. De bomen staan lángs de weg, niet er op. Een automobilist behoort óp die weg te rijden, niet er langs. Dat sommige lieden met te veel drank en te hoge snelheid uit een bocht vliegen, ligt echt niet aan een eik of beuk, maar gewoon aan die bestuurder.

Ik hoop dan ook van harte dat de Hengelose burgers hun plan voor een Plein op het Bos voor elkaar krijgen. Een groene oase op dat zo desolate marktplein. Ook leuk voor dat groepje beren trouwens, hun eigen berenbos. Want het idee om het groen aan de overzijde te planten, boven de parkeergarage, is natuurlijk gedoemd te mislukken. Bomen wortelen graag.

Of het allemaal doorgaat zal de tijd leren. Gaandeweg vermoed ik overal complottheorieën. Stijgt de houtprijs zo dat een gekapte boom meer waard is dan een levende? Worden gekapte bomen als wisselgeld gebruikt voor nieuw aan te leggen bos elders? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat het omzagen een stuk sneller gaat dan het laten groeien. Bestuurders, denk alsjeblieft goed na voordat je weer ergens de botte bijl in zet.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden