Logo thuisintwente.nl


alice plekkenpol
alice plekkenpol (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Alice Plekkenpol: #doeslief

  Column

Laatst reed ik op de A35 richting Borne. Zo tussen de 120 en 130 kilometer, net niet te hard. Ik schoof even naar links om een vrachtwagen te passeren. Plots werd ik letterlijk op de hielen gezeten door twee motormuizen in gele hesjes, die met minstens 170 kilometer per uur over het asfalt raasden. Ik dacht meteen: 'Stelletje aso's, jullie verdienen een dikke prent. Maar wat bleek? Het waren zowaar agenten.

Agenten mogen harder rijden volgens de Brancherichtlijn Verkeer Politie, maar dan moet dat wel noodzakelijk zijn in verband met hun werk. Daar leek het hier totaal niet op.

Ik vind overigens dat agenten vooral het goede voorbeeld moeten geven in het verkeer, maar helaas, de politieregels schrijven anders voor. Deze testosteronbommetjes hadden overal lak aan. Nadat ik al lang weer rechts reed bleven ze met z'n tweeën naast mijn auto hangen, ondertussen naar hun voorhoofd cq helm wijzend. De campagne #doeslief gaat overduidelijk aan dit duo voorbij.

Zelfs als er een politieagent met sirene en zwaailicht nadert, ben ik achterdochtig. Waar is de brand, waar het noodlottige ongeval? Ooit verklapte een Enschedese brandweerman mij dat hij regelmatig de sirene gebruikte als hij op tijd thuis wilde zijn voor een spannende voetbalwedstrijd op televisie. En een politieagent uit diezelfde stad had een soortgelijk verhaal: als er een file stond knalde hij er lekker langs over de vluchtstrook, ook als zijn dienst er al op zat. Begrijpelijk, maar niet netjes.


Foute agenten, op een of ander manier lijk ik ze steeds vaker tegen te komen. Hardhandige arrestaties met een fatale afloop, figureren als mol, bij beunen in drugshandel. Hoe zou dat toch komen? Stress wellicht? Een te simpele selectieprocedure? Geen idee.
Vroeger was de politie nog je beste vriend. Althans, meestal. Op de eerste dag dat ik mij als jong verslaggever bij de stadsredactie Enschede meldde, was daar een hoogzwangere vrouw vermoord. De echtgenote van een agent nog wel. Deze hielp dapper mee zoeken naar de dader. Al zijn collega's waren vol lof over hem. Totdat bleek dat hij zelf de moordenaar was.

Er zijn gelukkig ook goede agenten. Zo houdt de politie in Borne op donderdag 18 april een bijzondere actie. Dorpsbewoners mogen zelf aangeven waar de politie die dag extra aandacht aan moet besteden. De meeste verzoeken zijn ingediend voor snelheidscontroles en toezicht op bromfietsers die rijden waar dat niet mag. De politie biedt zelfs de mogelijkheid aan dat burgers een paar uur meedraaien, om te kijken wat het politiewerk zoal inhoudt.

Ik denk dat ik mij maar aanmeld. Dat lijkt mij wel wat, achter op de motor met 170 kilometer over de A35 knallen. Zonder bekeuring uiteraard.

Alice Plekkenpol is journalist en woont n Twente

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden