Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Rick Escher: Jubileum en Heartland

  Column

Een jubileum! Na enig rekenen kom ik erachter dat ik inmiddels dertig jaar de deur plat loop bij platenzaak Popeye in Hengelo. Op 11-jarige leeftijd zette ik voor het eerst voet in de platenzaak die sindsdien hofleverancier is van mijn platenkabinetje. Het was nog niet eens voor een plaat en ik ging, samen met mijn moeder, na mijn eerste bezoek met lege handen weer naar huis maar die schade is inmiddels ruimschoots goedgemaakt.

Ik was 11 en fan van U2. Dat was de band die veruit het beste was in mijn universum en dat moest uitgedragen worden want echte muziekliefhebbers dragen hun band op handen en op hun schouders. Een bandshirt van je favoriete band was natuurlijk veel stoerder dan de Palomino-lentecollectie van C&A dat toen nog op het Stationsplein was gevestigd. Er moest een U2-shirt komen!

Voor een bandshirt moest je naar Popeye. Eigenaar Johan had vanzelfsprekend shirts van U2. Alleen waren die allemaal voor mensen die ongeveer een meter groter en dikker waren dan voor de blaag die nu met zijn moeder in zijn winkel stond. Kleinere maten waren niet beschikbaar, je kon pas echt fan zijn van een band als je minimaal 1 meter 60 was en dan kwam ik dus minimaal een centimeter of 30 tekort. Er was wel een patch die uiteindelijk door mijn moeder of door de buurvrouw op mijn C&A Palomino spijkerjasje werd genaaid. Geen droomstart maar het begin was er!

Sinds die dag zijn er alsnog tientallen bandshirts in de kledingkast bijgekomen, om over cd's en platen nog maar te zwijgen. Veel van die items komen bij Johan vandaan, voor mij de leukste platenzaak eigenaar van Nederland. Een man met veel liefde voor zijn vak en voor muziek al zitten we qua smaak niet echt in dezelfde hoek. Johan is van de southern rock, en van blues, americana en de singer-songwriters. Het dertigjarige indoctrinatie traject dat hij startte heeft weinig vruchten afgeworpen. Maar wel genoeg om aankomende zaterdag ons jubileum maar eens te vieren op Heartland, want daar spelen bands die vooral in zijn muzikale straatje passen maar die ik ook ben gaan waarderen. Gedeeltelijk althans.

Er staat nogal wat op het Heartland Festival. Veel roots. Vindt hij leuk. Maar ook Nona, Nicole Atkins, Jasper Steverlinck en Ruud Fieten. Vind ik leuk. En heel veel ertussen in. Elk jaar weer een leuke dag in elk geval en een prima gelegenheid om het glas te heffen. Ik vrees alleen dat de platenbaas op 13 april rond een uur of vijf bekaf is. Het is dan namelijk ook Record Store Day. En dan heeft de man met de snor het druk. Want Record Store Day is de dag voor de platenzaak. Veel nieuwe of hernieuwde releases, live optredens en niet zelden gebak, koekjes of een borrel. Ik heb dus ook een drukke zaterdag.

Ik raad mensen die de agenda nog leeg hebben een bezoek aan zowel de lokale platenzaak, ook als die zich bijvoorbeeld in Geesteren, Deventer of Zwolle bevinden, als aan Heartland van harte aan. En mocht meneer Dollekamp van Popeye toch nog puf hebben: de baco staat klaar!

Rick Escher is marketeer bij Metropool

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden