Foto:

Column Rick Escher: Fatal Flowers!

  Column

Alles was vroeger beter hoor ik wel eens zeggen. Spruitjes waren beter want nog bitter, aardbeien waren beter want nog zoet, het geld was beter want nog geen Euro, de reclame op televisie was beter want met Loekie de Leeuw (daar ben ik het dan wel weer mee eens), Sport In Beeld was beter want met Mart Smeets, het ijs was vroeger beter want er was nog wel eens een Elfstedentocht, het klimaat was veel beter want we hadden alleen maar last van zure regen, kinderen speelden nog gewoon buiten ook als het regende en we konden vroeger ook veel beter voetballen. Maar vooral de muziek, die was echt veel beter.

Allemaal best wel kolder natuurlijk. Vroeger als kind vond ik de Comodore 64 van de buurjongen ook gewoon heel gaaf. Spruitjes vind ik nu wel lekker en vroeger niet, reclame kunnen we wegzappen of zelfs doorspoelen als je een programma op de harde schijf van je tv-ontvanger hebt opgenomen (veel makkelijker als vroeger met de videorecorder) en van Mart Smeets ben ik nooit een fan geweest.

En die muziek dus. Volgens mij wordt er nog steeds goede muziek gemaakt, je moet er alleen soms iets beter naar zoeken omdat je het niet altijd op een presenteerblaadje krijgt. MTV, dat was vroeger dan weer wel beter en de radio overdag was wel een beetje scherper. Daarentegen heb je tegenwoordig veel meer mogelijkheden om te luisteren en te kijken wat je zelf wil. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Streamingdienst Spotify biedt haast muziek op maat en je kan er blijven ontdekken. Slinger YouTube aan en je vindt de ene na de andere prachtopname en ook nog eens op elk gewenst tijdstip want het internet (was er vroeger ook nog niet) doet het op elk gewenst moment als je provider een beetje zijn best doet.

Soms zou ik ook wel iets eerder geboren willen zijn hoor. Er zijn wel momenten dat ik baal dat ik bepaalde bands niet heb gezien in hun hoogtijdagen omdat ik er te jong voor was. Ramones, Clash en een hele rij andere punkbandjes die toen ik 3 was al ophielden met spelen, The Smiths uiteraard, Joy Division, Talking Heads en Fatal Flowers.

Ik achtte de kans dat ik die bands ooit zou zien gaan spelen ongeveer net zo groot als de kans dat Ajax dit jaar The Champions League gaat winnen. Maar niks is onmogelijk, net zo min dat vroeger alles beter was. The Fatal Flowers, één van de beste gitaarrockbands die Nederland ooit heeft voortgebracht komt voor een tour weer bij elkaar! Ze spelen vanaf mei weer in de bezetting waarmee ook het laatste album werd opgenomen en waarmee het in 1990 eindigde. Ik ga ze dus alsnog zien op Dauwpop en in Metropool. Had ik dus nooit verwacht maar het gebeurt dus toch.

De kansen voor Ajax in de Champions League zijn na het horen van dat nieuws ineens ook een stukje groter geworden. Want alles is dus mogelijk, ook een reünie van The Fatal Flowers. Daar had tot voor kort ook niemand meer op gerekend. Ik verwacht dat ze nog net zo goed zijn als vroeger!


Rick Escher is marketeer bij Metropool

Meer berichten