Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Rick Escher: Prangende vragen

  Column

The Beatles of The Stones? Toen die prangende vraag echt relevant was kon ik hem nog niet beantwoorden, want toen The Beatles ermee op hielden in 1970 was ik er nog niet. Achteraf weet ik het antwoord wel. The Beatles natuurlijk, maar dat is nadrukkelijk achteraf gelul. The Rolling Stones doen het nog altijd, en hebben al die jaren platen uitgebracht. Die zijn lang niet allemaal raak en dat zijn de platen van The Beatles volgens mij wel. Maar in 1970, toen beide bands nog wel actief waren, zou het antwoord denk ik hetzelfde zijn geweest. Kwestie van smaak, of het gebrek eraan als je dit leest en je meer van The Stones bent.

Die keuze voor The Beatles geldt trouwens voor het studiowerk van de band. Als het om live optredens gaat winnen The Rolling Stones dat natuurlijk glansrijk. Die spelen nog steeds live, en die jongens uit Liverpool hielden in 1966 al op met live optredens. Ze concentreerden zich op hun werk in de studio en dat heeft veel moois opgeleverd maar John, Paul, George en Ringo speelden de nummers van bijvoorbeeld Revolver, Sgt. Peppers en The White Album nooit live.

The Bootleg Beatles doen dat wel. Dat is een tribute act. Sommige mensen doen daar soms een beetje denigrerend over. Goede sier maken met andermans veren wordt er dan gezegd. Maar als de goede sier dan zo goed wordt gemaakt als door The Bootleg Beatles dan heb ik er geen enkel probleem mee. Ik zag deze Britten vorig jaar en was meer dan aangenaam verrast. Deze vier muzikanten klinken niet alleen als The Beatles maar hebben ook een kleermaker gevonden die de pakken van The Fab Four heeft nagemaakt. Van de strakke pakken uit de beginperiode tot de flamboyante uitdossingen van Sgt. Pepper. Ze speelden alle hits feilloos, en iedereen die ik achteraf sprak was nadien unaniem in het oordeel: waanzinnig goed. Dus op 15 februari ga ik weer naar ze kijken.

Het toeval wil dat nog geen week later Blackbird in Metropool speelt. Deze Blackbird is een zangeres, en ze heeft zich denk ik niet naar het liedje van The Beatles vernoemd. Blackbird is merel in het Engels en Merel is de echte naam van de frontvrouw van dit gezelschap. Merel Koman zingt haar eigen liedjes en die zijn tot nu toe allemaal erg goed. Ik ben in goed gezelschap want mijn grote radioheld Rob Stenders is ook fan: "Ik vind Blackbird groots. Lost In The Middle is een briljant liedje."

Een plaat is er nog niet maar komt er wel snel aan, en als al die singles erop staan dan haal ik hem zeker. Die singles zijn echt goede popliedjes en hebben op de een of andere manier allemaal wel een vleugje sixties, maar dan meer de sixtiesfeel van Nancy Sinatra. Ik ben dan weer dol op Nancy Sinatra en dat verklaart denk ik ook mijn zwak voor Blackbird. Ook even kijken dus.

Maar het is allemaal een kwestie van smaak. Dat is de keuze voor het te drinken wijntje bij het kerstdiner binnenkort ook. De eerstvolgende prangende vraag die ik dus binnenkort moet beantwoorden: rood, of toch wit?

Rick Escher is marketeer bij Metropool

Meer berichten