Foto:

Rick Escher: Heerlijk avondje Kift

  Column

Deze week is het Heerlijk Avondje. Dat gaan we natuurlijk vieren in huize Escher want voor mijn kinderen zijn Sint en Piet helden die nog steeds tot de verbeelding spreken. Zoon- en dochterlief zijn 3 en 5 en die kan je dan nog best veel wijs maken. Al weken zijn ze in de ban van de Goedheiligman. Elk Sinterklaasjournaal wordt verslonden, toevallig passerende Pieten in de buurt of in het centrum worden toegeschreeuwd als ware ze The Beatles op het hoogtepunt van Beatlemania.

Ik was vroeger ook fan van Sinterklaas. Toen ik klein was, werd dat ook altijd uitgebreid gevierd bij ons thuis. Ik ben er minimaal zeven jaar met boter en suiker ingegaan. Schoen zetten, keihard ervoor zingen en op pakjesavond je verbazen over het feit dat de sint precies de goede cadeaus had gekocht en dat het bijgaande gedicht altijd op alle gezinsleden van toepassing was. Wat een geweldenaar die sint.
Toen ik op de basisschool vernam dat Sinterklaas niet bestond, verklaarde dat een hoop. Ik begon toch al vraagtekens te zetten bij de echtheid van de man met de mijter. Dat zat hem vooral in het feit dat Sinterklaas wel eens huisbezoeken aflegde bij kinderen uit mijn klas, maar nooit bij de Kleine Beerstraat 2 naar binnen kwam. Snapte ik echt niks van! Mijn moeder zet lekkere koffie en daar kreeg je minimaal twee koekjes bij, ik kende alle liedjes en was naar mijn idee altijd veel zoeter als de kinderen waar die oude baas wel langs kwam. Hier klopte dus iets niet, en met het uitkomen van de harde waarheid vielen alle puzzelstukjes op de plaats.

Feesten vieren met familie, al dan niet ingegeven door folklore, vind ik nog steeds leuk ook als die familie niet eens echt familie is. Zoals De Kift. De Kift wordt vaak gezien als een grote familie: met Ferry Heijne als zingende en blazende frontman, neef Pim op gitaar en broer Marco als muzikale manus-van-alles (zang, percussie, autoharp, steeldrums, toetsen). Vader Jan speelde tot 2015 trompet en moeder An deed jarenlang de merchandise. Drummer Wim ter Weele is weliswaar geen familie, maar staat samen met Ferry als medeoprichter en artistiek leider van De Kift vanaf het prilste begin in de muzikale en organisatorische basis. Daarnaast is Wim verantwoordelijk voor de decors en de vormgeving van alle handgemaakte, bijzondere albumverpakkingen.

Op 9 februari vieren ze feest in Enschede ter ere van het dertigjarige bestaan van hun muzikale vriendschap. Persoonlijk hoop ik in elk geval op het liedje Nauwe Mijter. Dat liedje heeft helemaal niks te maken met de man die jaarlijks zo prominent dit hoofddeksel uit de vergetelheid haalt. Maar diezelfde man bestaat dus eigenlijk niet, dus hij zal het niet zo erg vinden. Het is een heel mooi liedje en zo heeft De Kift er meer en ik hoor ze graag.

Maar dus eerst pakjesavond. Dan zingen we thuis niet de prachtige poëtische teksten van De Kift en zal de muzikale begeleiding ook niet zo indrukwekkend zijn. Dan zingen we gewoon heel hard over kapoentjes, stoomboten, paardenvoetjes en manen die door bomen schijnen. Niet zo indrukwekkend maar, voor de Sint en vooral voor mijn kids, indrukwekkend genoeg.

Rick Escher in marketeer bij Metropool

Meer berichten