Foto:

Column Rick Escher: Jeugdsentiment

  Column

Kippenvel. Ik had het vandaag toen ik naar een clipje van Green Lizard en Rudeboy keek. Samen brengen ze een live ode aan de alternatieve muziek uit de jaren negentig tijdens hun Tribute to the 90's. Een ode aan gitaarbands als Nirvana, The Smashing Pumpkins en Alice In Chains. Allemaal bands waar ik nog altijd naar luister want ik ben een echte 90's kid. Onvervalst jeugdsentiment dus.

De jaren negentig, dat waren mijn tienerjaren. Middelbare school, jeugdpuistjes, puberzweet, eerste echte verkering, zonder je ouders op vakantie. Alle bands hierboven genoemd maakten deel uit van de nogal grote soundtrack van de avonturenfilm die mijn puberteit was. Iemand van 30 jaar ouder zal ook zo'n soundtrack hebben maar dan met muziek van The Beatles, The Rolling Stones en The Doors om er maar een paar te noemen. Maar de sixties halen het natuurlijk niet bij de jaren negentig. Want in de jaren zestig nog geen punk, hiphop, funk en metal, genres die pas na 1970 tot volle wasdom komen.

Die genres waren er dertig jaar later dus wel, sterker nog, ze kwamen allemaal samen op misschien wel de beste plaat die ooit op Nederlandse bodem is verschenen. Mental Floss For The Globe is baanbrekend en wordt gemaakt door de Urban Dance Squad. De plaat maakt grote indruk. Ik had niet zo veel met hiphop en rap maar daar brengt dit album verandering in. Ik draai het album donkergrijs. Alles aan de plaat is een mysterie. De bandleden hebben illustere namen als Tres Manos, Magic Stick en Silly Sil. Spelen kunnen ze. Het is een funky rockband. En dan ook nog met een rapper en een dj. De plaat wordt een grote puzzel voor me, een zoektocht op een schijfje.

Ik probeer zo goed en zo kwaad als het kan alle samples van dj DNA te herleiden, een onbegonnen opgave. De plaat staat vol met knipseltjes van andere albums en nummers. Er komen kippen en sitars voorbij, toeters, bellen, filmfragmenten, ik leer van het bestaan van Mother's Finest en Ray Barretto. De voor die tijd unieke sound wordt ook over de landsgrenzen opgepikt en gekopieerd, maar nooit geëvenaard wat mij betreft. De platen daarna zijn stuk voor stuk goed, maar geen enkele plaat heeft dezelfde impact als dat allesverzengende debuut. The Urban Dance Squad houdt het na tien jaar voor gezien. Nog één keer wordt er daarna samengespeeld. Dat was in 2006 op Lowlands. De koek was op, boek dicht. De leden van de band zijn geen vrienden en ondanks menige poging en online petitie acht ik de kans nihil dat ze ooit nog samen op een podium zullen staan.

Ik heb Rudeboy, de rapper van de Squad, sinds 2006 geen werk van zijn oude band meer horen doen maar daar komt op 6 december dit jaar dus verandering in! Want hij doet dus mee met de mannen van Green Lizard en tijdens dit concert is er een speciaal blok met nummers van Urban Dance Squad. Dichter bij een live ervaring van die legendarische band ga je nooit meer komen! Een YouTube clipje was al genoeg voor kippenvel, ik denk dat de hoeveelheid kippenvel op 6 december, als Rudeboy ouderwets vuur begint te spuwen, voldoende zal zijn om een matras te vullen.

Rick Escher is marketeer bij poppodium Metropool

Meer berichten