Foto:

Column Rick Escher: Bökkers

  Column

De boog kan niet altijd gespannen staan. Voetballers spelen niet altijd hun beste wedstrijd, een schrijver schrijft ook wel eens een minder boek, niet elke conference is leuk en ik waarschuw dus ook maar vast dat dit misschien niet mijn beste stukje is. In bijna alle gevallen hangt het er wel vanaf aan wie je het vraagt, want smaken verschillen en dat is maar goed ook.

Vaak worden de eerste platen die een artiest uitbrengt beschouwt als de beste. Er is vaak voldoende materiaal om een goed album uit te brengen, er is jaren aan het groepsgeluid geschaafd, en een band is er natuurlijk op gebrand om de eerste klap een daalder waard te laten zijn. Een groot aantal bands overtreft dus volgens die ongeschreven regel hun debuut niet maar toch zijn er zeker veel uitzonderingen op die ongeschreven regel te noemen. Persoonlijk vond ik U2 altijd al goed maar wat mij betreft maakten ze hun beste werk pas met Achtung Baby. Ik ben pas echt naar Radiohead gaan luisteren toen deze band in de weer ging met electronica. De eerste platen van The Beatles zijn natuurlijk klassiek maar als je de kenners vraagt naar de echte meesterwerken van The Fab Four dan hoor je toch vaker Sgt Pepper en Revolver en minder vaak Rubber Soul en Beatles For Sale.

Ik hoorde laatst het nieuwe nummer van Bökkers. Nou ben ik geen diehard fan van deze band maar ik ben zeker gecharmeerd van veel nummers die ze op hun eerste platen hebben geslingerd. De vergelijking met Normaal ligt voor de hand want ook Bökkers zingt in dialect, maar Bökkers doet dat eigenlijk veel beter. Het rockt als een op hol geslagen hobbelpaard, de band heeft een goed gevoel voor humor en dit zijn echte working class heroes. Er is geen band in Nederland die zoveel live speelt.

Hun laatste single vind ik dan weer niet zo sterk. Duutse Grens is een goed liedje hoor, maar ik vind het een beetje een zeiknummer. Kwestie van smaak en het zal de band en hun fans, om het maar eens plat te zeggen, aan de reet roesten, en terecht. Ik moet misschien gewoon mijn mond houden en benadrukken wat de band nou juist wel zo goed maakt.

En dat zijn uiteraard die andere nummers, maar wat Bökkers volgens mij echt tot een uitzonderlijke band maakt zijn hun fans. Ze komen uit alle lagen van de bevolking. Om hun schouders hangen bandshirts maar net zo vaak keurige en modieuze overhemden. De boer, slager, dokter, directeur en vuilnisman zijn allemaal gelijk bij een show van dit gezelschap en dat geldt ook zeker voor de deerntjes die de concerten en masse bezoeken. Samen heffen ze het glas en wordt er luidkeels meegezongen met alle nummers die ze superstrak voorgeschoteld krijgen. Laat ook daar geen twijfel over bestaan: dit is een waanzinnig goed spelende live band!

Naast de boerenzoon, slager, dokter, directeur, vuilnisman en al die deerntjes staat er op 14 december dus ook weer een marketeer in het publiek als de band in Enschede speelt. Met een biertje in de hand en een vuist in de lucht. Als ze Duutse Grens spelen ga ik wel even een plas doen.

Rick Escher in marketeer bij Metrool

Meer berichten