Foto:

Column Sharon Ponsteen: De val

  Column

Pats! Als een muis in de val. De derde inmiddels, in twee dagen tijd. In mijn beleving spreken we dan van een muizenplaag. En wel eentje in onze keuken.

Ik ontdekte het toen ik een pak koeken uit de kast pakte. Aangebroken weliswaar, maar van een aantal koeken was nog maar de helft over en zo had ik ze niet teruggelegd. In eerste instantie verdacht ik ons zoontje van stiekem snoepen. Tot ik een klein zwart stukje tussen de koeken zag liggen. Na grondige inspectie lagen ze overal. Dit kon geen omgevallen pak hagelslag zijn. Het waren keutels. Heel vieze kleine muizenkeutels.

Ik heb het niet zo op muizen en ik blijk niet de enige te zijn. Vrijwel iedereen die ik vertel over onze nieuwe huisdieren reageert met 'wat eng', 'smerig' of 'getver!' Ervaringen met het knaagdier gaan over en weer. Want ook hier geldt kennelijk dat gedeelde smart, halve smart is. Zo vertelde een vriendin hoe ze ooit eens wakker werd van het geluid van een muis die met een klem om het lijfje zijn laatste stappen zette. Of hoorde ik hoe een muis in een broekspijp was gekropen en daar krabbelend naar een uitweg zocht. Het stelde me niet echt gerust.

Elke avond loop ik angstig naar de keuken. Bonzend op de keukenkastjes in de hoop ze daarmee af te schrikken. Terwijl ik het doe, vraag ik me af waar die angst of afkeer toch eigenlijk vandaan komt. Ja, het zijn snelle en onvoorspelbare beestjes. Overbrengers van ziektes misschien ook wel. Maar heel eerlijk, kunnen ze mij echt iets ergs aandoen?

Een aantal jaren geleden waren we in Tibet. Onze reisgids vertelde dat angst veelal te maken heeft met onwetendheid. Dat je vaak in de val zit door je eigen angsten. Hij deed zijn verhaal toen ik gillend en compleet in paniek probeerde te ontsnappen aan een slang(etje). Als ik meer kennis had van de natuur en haar bewoners, zo zei hij, zou ik hebben geweten dat het beest ongevaarlijk was. Volgens hem moest ik mij meer gaan verdiepen in de wereld van slangen en daarmee mijn angsten onder ogen zien. Films over slangen kijken en plaatjes bestuderen bijvoorbeeld. Freeks Wilde Wereld blijkt dus niet alleen goed te zijn voor kinderen.

Toegegeven, hoe meer kennis ik kreeg, hoe minder bang ik werd. Maar ja, een slang kom je in het dagelijkse leven gelukkig niet zo vaak tegen. Een muis wel. En aangezien ik niet continu als opgejaagd wild door mijn eigen huis wil lopen, wordt het tijd voor actie. Tom & Jerry of een Sesamstraat Ienieminie-actie misschien. Want na de zoveelste schrikreactie op een 'pats' vraag ik me af wie er nu eigenlijk in de val zit.

Sharon Ponsteen is schrijfster en woont in Twente

Meer berichten