Foto: Foto:

Column Rick Escher: Concerten zijn gezond!

  Column

Op een leuke manier ons welzijn verhogen, dat willen we allemaal wel. Ik las onlangs dat het kan. Concertbezoek kan je leven met maar liefst 9 jaar verlengen en bevordert je welzijn.

Onderzoek van de University of London in opdracht van de O2, die ook wel eens een concertje organiseren, heeft uitgewezen dat je welzijn met 21% toeneemt als je 20 minuten bij een concert aanwezig bent. Ter vergelijking: 20 minuten yoga, of met de hond lopen zorgt voor een stijging van je welzijn van 10% dus tel uit je winst!

Een uitkomst voor mij in elk geval. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar toen ik voor het laats de apanasana en de trikonasana deed had ik drie weken lang moeite met plassen. Ik heb ook geen hond dus je begrijpt dat ik dit onderzoek met gejuich heb ontvangen want ik ga wel eens naar een concertje en dat is dus onmeunig gezond.

Concertbezoek verbetert ook je humeur. Geloof mij als ik zeg dat ik wel een aantal mensen ken die snel eens een concertje moeten pakken, die direct baat hebben bij zo'n moodbooster. Je kent er vast ook een paar, dus doe jezelf een plezier en vergeet niet om de facebookpagina van Metropool bij deze mensen aan te bevelen.


Concertbezoek verhoogt volgens het onderzoek daarnaast het gevoel van verbondenheid. Het maakt bij een concert niet uit of je vlees, vis of helemaal geen dieren eet, zelfs niet als je naar een concert van Morrissey gaat. Het maakt dan niet uit welk rondje je rood kleurt in je stemhokje, of je hobby links of rechts is, of je Andrélon of Head & Shoulders in je haar smeert of helemaal niets omdat het haar op is. Voor het podium zijn we allemaal gelijk en klappen we voor de muziek die er gemaakt wordt. Of we lullen er doorheen, maar dat gebeurt alleen in het westen des lands werd mij laatst tijdens een concert verteld.

Sinds vorige week is het eerste Nederlandse bovenstedlijke poppodium, met de landing van Metropool in Enschede, een feit. Het concertaanbod in Twente is nog nooit zo groot en divers geweest en dat kan je als muziekliefhebber alleen maar toejuichen volgens mij zelfs als je, om wat voor reden dan ook, het niet eens bent met de naam die op de gevels van de locaties staat. Het gaat uiteindelijk toch om de muziek. Meer diversiteit en aanbod, meer ruimte en mogelijkheden voor talentontwikkeling, het zijn allemaal zaken die goed zijn voor de popcultuur in Twente.

Ik ga, zoals het er nu naar uitziet, het gezondste najaar van mijn leven tegemoet. Op dit moment staan er dit najaar in Enschede alleen al 40 evenementen gepland. Ik heb in elk geval Toots and the Maytals, Faces On Tv, Classsh met het Orkest van het Oosten, Zwart Licht, G. Love, Claw Boys Claw, KRS ONE en Rico & Sticks op mijn to-do lijstje staan en dan zit ik nog maar in begin november. Ik wil zo veel mogelijk met de fiets naar Enschede dus rond januari ben ik waarschijnlijk superslank en zielsgelukkig.

Rick Escher is marketeer bij poppodium Metropool

Meer berichten