Foto: Foto:

Column Rick Escher: Quiz!

  Column

Het was een vraag die me lang heeft bezig gehouden; waarom en door wie werd er gelachen in het intro van Roxanne van The Police? Ik hoorde duidelijk iemand lachen op het door mijzelf op genomen bandje. Van de radio, dus het was vast die vervelende Erik de Zwart die vlak daarvoor nog zijn jingle (Eééééééééérik de Zwart!) door mijn radiootje had laten schallen.

Het gelach kwam niet alleen op mijn bandje voorbij maar op elke opname en dat pleitte de door mij verfoeide discjockey dus vrij. Wat bleek: de zanger ging tijdens de opname per ongeluk op een piano zitten, maar precies op de tel. Hilarisch natuurlijk, al zou ik de band wel opnieuw gestart hebben. Maar ik ben geen muzikant. En heb ook wel een typisch gevoel voor humor als ik vrienden en bekenden moet geloven.

Dit soort domme feitjes daar ben ik dan weer wel dol op. Soms hoor ik ineens iets in een liedje dat me nooit eerder was opgevallen. Ik luisterde laatst naar George Michael omdat op 27 oktober Fastlove in Hengelo komt spelen en die spelen uitsluitend nummers van de veel te jong overleden zanger. Dat doen ze heel goed en na het zien van een promofilmpje zette ik een verzamelaartje op. De kerkorgeltonen van hitsingle Faith klonken door mijn koptelefoon en ineens was daar de openbaring: dat orgel speelde Freedom van George's oude band Wham! Al honderd keer gehoord maar nu pas viel het kwartje.

Je kan tegenwoordig heel veel van dit soort dingen zoeken op internet, van elke hit bestaat wel een Wikipediapagina. Boeken vol worden er daarnaast over vol geschreven, en het leukste van de Top 2000 op televisie zijn toch de mini-documentaires.

Naast feitjes over liedjes zijn er ook de vreemde verwijzingen op platenhoezen en op platen zelf. Welhaast legendarisch is de mythe over Paul McCartney, die volgens sommige mensen al jaren overleden zou zijn, en is vervangen door een dubbelganger. Inmiddels is de mythe al naar het land der fabelen verwezen, maar de reeks hele en halve aanwijzingen is indrukwekkend te noemen. Nieuwsgierig? Internet is ook jouw beste vriend, de toch ietwat lugubere zoekopdracht 'Paul McCartney dood' levert direct resultaat op.


Ondertussen ken ik een hele hoop mensen die ook dol zijn op dit soort verder best wel nutteloze feitjes en wetenswaardigheden. Onder illustere namen als Bam Bam, What's In A Name, Experts Textperts, Limp Quiztit en De Nootjes komen ze eens per maand samen in het Muziekcafé van Metropool voor de Metropool Muziekquiz.

Ik presenteer die quiz al jaren met veel plezier want het is één van de weinige momenten in de maand dat er echt naar me geluisterd wordt, en ik ongegeneerd domme grapjes en weetjes door een microfoon kan roepen. Klinkt dat aantrekkelijk dan zie ik je misschien wel bij de volgende editie ergens in september!

Rick Escher is marketeer bij poppodium Metropool

Meer berichten