Foto:

Column Sharon Ponsteen: Lekker burgerlijk

  Column

Of we al een caravan hebben gekocht. Het was als grapje bedoeld, maar ergens schuilde er een serieuze ondertoon in. 'Euh, nou, nee.' Ik kijk mijn vriend aan alsof het de vreemdste vraag is die ik in tijden hebben gehoord. Hij vindt het eigenlijk nog niet eens zo'n gek idee. Dat kopen hoeft voor hem nou niet meteen, maar er eentje huren?


Sinds wij anderhalf jaar geleden ouders zijn geworden, is er plaatsgemaakt voor een gezinsauto, eten we elke dag netjes rond de klok van zes en fietsen we op onze bakfiets door het dorp. Ik vind het allemaal al burgerlijk genoeg. Een caravan maakt voor mijn gevoel dat burgerlijke plaatje compleet en laat ik daar nu net, alleen aan het woord al, een hekel hebben.

Met de vakantie in aantocht, wordt de plek van bestemming steeds vaker onderwerp van gesprek en dus passeren verschillende opties de revue. Mijn vriend is van het type kamperen en de korte broek aan zodra de eerste zonnestraal verschijnt. Back to basic het liefst. Ik niet zo. Ik vind terug naar de basis op zijn tijd best fijn, maar ik kan me ook uitstekend vermaken op een verzorgde vakantie naar de zon. Dat op zich is al lastig genoeg. Nu wij niet alleen meer de keuze voor onszelf hoeven te maken, komt er nog een extra punt van aandacht bij. 'Is een accommodatie wel kindvriendelijk?'


Een vraag wat mijn zus zich destijds kennelijk ook heeft gesteld, want inmiddels viert zij al een aantal jaren vakantie met haar gezin op een camping op nog geen 20 kilometer van huis. In hun eigen gekochte caravan. Op een plek waar ze voorheen nog voor geen goud zou willen staan.

Lekker burgerlijk.

Nu ze kinderen heeft, vindt ze het prachtig. Ze meent het ook, want ik heb het met eigen ogen gezien. Een voordeel voor de thuisblijvers: Een kopje koffie drinken kan gewoon. Bovendien kan ze, als het nodig is, 's avonds naar huis om een wasje te draaien en is het ook niet zo erg om 20 kilometer terug te rijden als een van je kinderen de lievelingsknuffel vergeten is. En niet geheel onbelangrijk; de kinderen vermaken zich opperbest.


Eerlijk is eerlijk. Het gaat er allemaal heel relaxed aan toe. De omgeving is prachtig. En dat zo dicht bij huis. In de lange weekenden zet je gewoon je caravan neer. Vakantiegevoel gegarandeerd.

Misschien is burgerlijk toch zo gek nog niet. Dan zie ik ook eens de prachtige plekken die onze eigen provincie te bieden heeft. Ze zijn er in overvloed.


In mijn zoekbalk veranderen de woorden 'Last minute all inclusive' naar 'Campings in Overijssel' en 'Wat kost een caravan.' Gewoon voor de zekerheid. Je weet maar nooit…

Sharon Ponsteen is schrijfster en woont in Twente

Meer berichten