Foto: Franklin Veldhuis

Column Alice Plekkenpol: Houten kont

  Column

Openluchttheaters zijn weer helemaal hip, las ik onlangs in het regionale dagblad. In mijn beleving waren ze trouwens nooit uit de mode. Ik ga er al jaren graag naar toe. Het is 's zomers een prima alternatief voor de overdekte schouwburg. En altijd met een afwisselend programma, van amateurtoneel tot klassieke muziek, van een bekende popgroep tot een heus festival. Je moet alleen enkele voorbereidingen treffen om er een geslaagd, en niet te primitief, uitje van te maken.

In deze Oranjeloze voetbalzomer gaat de televisie nauwelijks aan en blijft genoeg tijd over voor leuke evenementen. In Oost-Nederland kun je elk weekeinde wel ergens op een festivalterrein of in een openluchttheater terecht. Binnenkort het Achterhoeks Streekfestival in Eibergen bijvoorbeeld, daar breng je zo een halve dag door. Of het populaire Afrika Festival in Hertme, met muziek als belangrijkste ingrediënt.

Tegenwoordig ben ik niet meer zo van dat urenlange staan. Zal wel met de leeftijd te maken hebben. Dus ik kies uitsluitend voorstellingen waar je kunt zitten. Mocht u nog nooit in een openluchttheater zijn geweest: het zijn beslist geen zachte zetels waar je je in neervlijt. Vaak staan er lange houten of betonnen banken. Geen pretje als je weinig zitvlees hebt.
Tip 1: Neem een kussentje mee (soms zijn ze ter plekke te huur, dat zegt genoeg).
Tip 2: Kom op tijd voor een goede plek.
Tip 3: Smokkel enige proviand mee naar binnen, want de wachtrijen voor kraampjes kunnen soms erg lang zijn. Net als die voor de wc's.

Een openluchttheater is hoe dan ook altijd nog stukken beter dan een popconcert of festival in een weiland. De tijd dat ik een volle dag in de stromende regen op een modderig veld stond om rillend van de kou naar muziek te luisteren, is voorbij. En inderdaad alleen maar luisteren, want steevast stond er dan zo'n grote halfdronken vent voor me die alle zicht op het podium benam. Daar ben ik inmiddels helemaal klaar mee.

Tegenwoordig wil ik in elk geval droog weer en een zitplaats, of dat nou op de grond of een tribune is. Dat vergt enige voorbereiding, maar dan heb je ook wat. Zo bezocht ik onlangs een musicalvoorstelling in het Enschedese Volkspark. Bijna een uur van tevoren waren we er al. Pal voor het podium spreidden we een dik picknickkleed uit, en met wijn, kaas en worst kwamen wij de avond uitstekend door. Het kleed vormde meteen een natuurlijk territorium, zodat wij volop ruimte hadden, regelmatig van houding konden wisselen, terwijl achter ons vele honderden mensen hutjemutje zaten en stonden. De wijn maakte bovendien de stembanden soepel en stimuleerde tot luidkeels meezingen.Zelden zo leuk een buitenconcert bezocht.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten