Logo thuisintwente.nl


Column Rick Escher: Platenzaakfandag

  Column

Analoog is hot. De hype rondom vinyl neemt de afgelopen jaren idiote vormen aan en zelfs de cassette is bezig aan een opmars. Ik zag iemand op Facebook een platenspeler aanbieden op een weggeefhoek en binnen no-time hadden meer dan honderd mensen aangegeven dat ze 'graag een lootje' wilden. Op Facebook wemelt het sowieso van de groepen over vinyl en platenspelers. Hele discussies over naalddruk, MM of MC elementen, goede of juist hele slechte platenspelers en of je nou wel of geen platen moet kopen bij de Aldi.

Platen kopen bij de Aldi? Het kan. Maar hou eens op zeg. Ik ga voor mijn halfje bruin, toiletverfrisser en koffiepads toch ook niet naar de schoenmaker of groenteman? Platen koop je bij de platenzaak, op een platenbeurs of op een rommelmarkt. Of online, want soms zoek je iets specifieks en er zijn wereldwijd veel mensen die jarenlange ervaring hebben met plaatjes verkopen en dat dus ook online doen.

De Aldi heeft die ervaring niet en daar vind je de platen dan ook schots en scheef in een bak tussen de afgeprijsde deodorant en de vleeswaren die bijna over de datum zijn. Ik vind dat liefdeloos. Maar er zijn zeker mensen die daar anders over denken. Het zou de grootgrutter echter sieren als ze de handel in platen over lieten aan mensen die er een beetje verstand en liefde voor hebben.

De platenboeren dus! Die hebben sinds enige jaren volkomen terecht hun eigen fanclubdag in de vorm van Record Store Day. Op die dag, dit jaar op 21 april, komen er allerlei leuke nieuwe dingen uit. Albums die nooit eerder op vinyl zijn verschenen, platen die dat wel al waren maar dan met een kek kleurtje, exclusieve singletjes, goodiebags, en de feestvarkens zelf pakken vaak ook uit met soesjes, harde worst, blokjes kaas en andere versnaperingen. Feest in de platenzaak!

Record store Day heeft ook elk jaar een ambassadeur. De Nederlandse ambassadeur is dit jaar de band Claw Boys Claw en dat is een hele goede keuze. Claw Boys Claw loopt al ruim dertig jaar mee,speelde zowel in kraakpanden als ook voor duizenden mensen in stadions, scoorde een hit (Rosie!) en bleef desondanks geliefd bij fans van het eerste uur en heeft in de vorm van Peter Te Bos een frontman met strot, humor, een mening en charisma. Peter had al swag voordat het bestond.

Ik zag de band een keer of tien live aan het werk. Ik heb alle platen en bijna alle singles. Ja, ik ben fan en ik ga een mooie maand tegemoet. Afgelopen vrijdag verscheen er een nieuw album (gewoon weer heel goed), op 16 maart speelt de band bij mij 'op kantoor' bij Metropool en op Record Store Day krijgen de vroege bezoekers een gratis single van de band bij een aankoop. Hoera!

Natuurlijk kan ik kritische noten gaan kraken over het commerciële karakter van Record Store Day, maar dat doe ik niet. Ik vind zeuren over een feestje van een ander net zo stom als platen bij de supermarkt.

Rick Escher is marketeer bij Metropool

2 reacties
Meer berichten