Column Esther Hammink: Rust op bureau, rust in hoofd

  Column

Het was hard nodig, de grote opruimbeurt van mijn bureau. Een klus die al lange tijd hoog op mijn to-do list stond, maar toch telkens het onderspit delfde. Waar ik rationeel overtuigd ben van het motto 'rust op je bureau, is rust in je hoofd', weet de innerlijke chaoot in mij het tegendeel nogal eens te bereiken.

Ondanks de enorme digitalisering die we overal binnen onze organisatie hebben doorgevoerd, blijft papier de weg naar mijn bureau vinden. De grote stapels papier aan de linker- en rechterzijde van mijn bureau schreeuwen om doorgenomen te worden. En omdat ik zaken die ik heel goed in me op moet nemen toch nog altijd het liefste van papier lees, zijn het ook stapels die mijn aandacht behoren te hebben.

Ondanks de grote drukte waar ik momenteel middenin zit (of misschien wel juist dankzij) is dat dan ook opeens mijn besluit: ik moet nú opruimen. Het tijdstip waarop dit initiatief zich met kracht meester van me maakt, is wellicht wat onhandig gekozen: het is midden in de nacht. Ik wilde eigenlijk, na een mooie theateravond, alleen maar even mijn jas van het kantoor halen en de boel afsluiten. Maar de stapels naar me lonkten opeens verleidelijk en mijn handen begonnen te kriebelen. 'Ach, waarom ook niet, ik heb nu tenminste tijd', besloot de nachtvlinder in mij. En zodoende zit ik nu in het holst van de nacht op te ruimen.

Op zich is het dankbaar werk, wat snel resultaat oplevert. Want waar mijn e-mailbox zich bij het legen met hetzelfde tempo weer lijkt te vullen, worden hier de stapels kleiner. Gestaag weliswaar, maar het vordert.

De vele brochures van theaterimpresariaten die ik de afgelopen tijd volledig uitgeplozen heb, gaan geordend in de juiste bakken. Diverse notulen van bijeenkomsten van besturen en commissies in theater- of hotelland waar ik zitting in heb of die van interne overleggen, check ik op eventuele aantekeningen en gaan daarna door de papierversnipperaar. Wat nog niet afgevinkt is, werk ik waar mogelijk af of zet ik op mijn (wel digitale) to-do lijstje.

Ik kom oude theatermagazines tegen, die ik recent ter inspiratie voor het nieuwe boekje weer eens had ingekeken. Het Valk Magazine, met daarin een interview met fotoshoot die ik in oktober had met Nick & Simon, blader ik nog eens door en bedenk me verheugd dat deze gezellige mannen over twee maanden alweer bij ons op het toneel staan. Ik tref programma's van voorstellingen van de afgelopen weken: Rundfunk, My Fair Lady en Isabelle Beernaert. Stuk voor stuk mooie herinneringen.

Langzaam maar zeker komt de bodem van de stapel in zicht. Een strak en ordentelijk bureau is het uiteindelijke resultaat. Alleen die rust in mijn hoofd is ver te zoeken. Ik bruis juist weer van de energie. Geïnspireerd en geënthousiasmeerd door alles wat net door mijn handen is gegaan, zit ik weer vol nieuwe ideeën en plannen. Lang leve de creatieve chaos die zich van mijn hoofd meester maakt en ik weet het weer eens zeker: ik heb écht de leukste baan die er is!

Esther Hammink is directeur en programmeur van het Theaterhotel in Almelo

Meer berichten