Foto: Franklin Veldhuis

Column Alice Plekkenpol: Vuurwerk

  Column

Het was de vierde klas waar ik in zat. Na de kerstvakantie bleef een stoel leeg. "Frank heeft een ongeluk gehad", vertelde de juffrouw. "Een vuurpijl in zijn oog. Hij komt binnenkort terug." Een week later zat Frank weer op zijn plek. Eerst met een groot verband, daarna met een stoer lapje en tenslotte met een kunstoog. Dat fascineerde ons enorm. Het bewoog niet mee als hij met zijn goede oog naar rechts of links keek. Bovendien behoorde Frank tot het selecte gezelschap dat met één oog enorm scheel kon kijken.

Het was mijn eerste kennismaking met een vuurwerkslachtoffer. Als je 10 jaar bent maakt dat enorm veel indruk.

Zelf vuurwerk afsteken heeft me nooit kunnen bekoren. De reclamefolders die al sinds eind november op de deurmat vallen, vol aanbiedingen van mij onbekende knallers, spuiters en gillers, gaan ongelezen de papierbak in. Dat geldt niet voor iedereen. Vuurwerk is big business. Deze week schieten we met z'n allen voor tientallen miljoenen euro's de lucht in. Terwijl aan de andere kant steeds meer mensen pleiten voor vuurwerkvrije zones.

Daar is best iets voor te zeggen.

Lang niet iedereen houdt van dat luide geknal en gefluit. Kennissen van mij ontvluchten elke jaarwisseling hun huis en bivakkeren dan een week in een vuurwerkvrij vakantiepark op een Waddeneiland. Andere kennissen zoeken ook een vuurwerkvrij park op, maar dan vanwege hun hond die anders het hele huis van angst onder piest.

Misschien nog doeltreffender dan het instellen van vuurwerkvrije gebieden, is het beperken van het afschieten. Alleen vuurwerk afsteken op oudejaarsdag, nog liever oudejaarsavond, zodat iedereen die werkt of boodschappen doet veilig naar huis kan fietsen. Dat vergt wel enige inzet van de politie, die overtreders ook echt moet aanpakken.

Overigens van mijn kant weinig kritiek op de politie: die speurt reeds de hele maand via internet illegale vuurwerkhandel op. Een goede zaak, al gaat er feitelijk meer mis met legaal vuurwerk. Te vroeg afsteken, mee prutsen, naar mensen gooien, brievenbussen opblazen.

Kennelijk sorteren al die SIRE-campagnes te weinig effect. Soms denk ik: dwing jongeren die zich met vuurwerk misdragen eens een kijkje te nemen op een eerstehulppost. Of toon ze beelden van zwaar verminkte vuurwerkslachtoffers. Zou dat afschrikken? Ik verwacht van wel. Frank met zijn ene oog maakte zoveel indruk op mij, dat ik daarna nooit meer naar vuurwerk taalde. Liever kijk ik vanaf een balkon naar kleurrijke uiteenspattende ballen en slingers in de lucht. En dan alleen op 31 december, zo rond middernacht.

Een fijne en vooral veilige jaarwisseling gewenst.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten