Column Alice Plekkenpol: Vuurwerk
Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Alice Plekkenpol: Vuurwerk

  Column

Column Alice Plekkenpol: Vuurwerk

Kennissen van mij brengen elke jaarwisseling door in een vuurwerkvrij vakantiepark. Huisdieren hebben ze niet, ze ontvluchten zelf het geknal en de stank. Dat ooit een coniferenhaag naast hun woning vlam vatte speelt een kleine rol, al zou dat voor mij wellicht een reden zijn om juist thuis te blijven.

Enfin, onlangs vroeg ik hen naar welke uithoek van het land ze dit keer zouden vluchten. “We blijven thuis”, was het verrassende antwoord. “Er mag dit jaar immers geen vuurwerk afgestoken worden”, voegden ze er opgewekt aan toe.

Ik werd even stil van zoveel onnozelheid. Misschien dachten ze terug aan 2000. Op 13 mei van dat jaar ging er in Enschede zoveel vuurwerk onverwacht de lucht in, dat het ruim een half jaar later tijdens de jaarwisseling opvallend rustig bleef. Overal brandden kaarsen achter het raam, geknald werd er nauwelijks. Voor hen en voor mij mocht elke oudejaarsavond wel zo verlopen.

Natuurlijk gebeurde dat niet. En over enkele weken verwacht ik evenmin een oorverdovende stilte. Het is al weken onrustig op straat. Zelden hoorde ik al zo vroeg in het jaar zoveel geknal. Soms tot zware explosies aan toe. Een vuurwerkbom bij een lokale politicus? De zoveelste autobrand? Of een bushokje opgeblazen? Dat jongeren zich vanwege de horecasluiting en afgelaste sportwedstrijden vervelen mag geen argument zijn voor ongebreideld vandalisme. Maar het wordt wel vaak als reden opgevoerd. Bijna overal in Twente, zowel in steden als dorpen, wordt bij het invallen van de schemer het geluid van de midwinterhoorn overstemd door harde knallen. Denk maar niet dat jongeren nog een partijtje hadden liggen van vorig jaar dat nu snel op moet. Nee hoor, dat halen ze gewoon ergens op niet zo frisse adressen.

Ik heb nu al te doen met de handhavers. Vuurwerk afsteken voorkomen, dat wordt nog een hele klus. Mijn kennissen en ik doen er niet aan mee. Wij laten alleen een champagnekurk knallen om te toosten op een beter jaar.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden