Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Alice: Protocol

  Column

Column Alice Plekkenpol: Protocol

We gingen een weekje naar Rome en dan volstaat handbagage. Een flesje handgel van slechts 60 ml zou moeiteloos mee moeten kunnen. Maar nee, het werd uit mijn tas geplukt en aan een uitgebreid onderzoek onderworpen. Zelf werd ik meteen als potentiële terrorist beschouwd en kreeg een tweede fouilleerronde en onvriendelijk verhoor voor de kiezen. “Wat is dit? Hoe komt u daar aan? Waar gaat u naartoe? Waarom?” Toen ik vroeg waartoe dit alles diende was het antwoord: “Dit is protocol. Wij doen dit volgens de richtlijnen.”

Ik was compleet verbijsterd. Uiteindelijk mocht het flesje mee. Ik weigerde en zei dat ik absoluut niets wil meenemen als daar -volgens protocol dus- zo’n heisa aan vooraf moet gaan. De klacht die ik na de reis indiende bij zowel Schiphol als de Koninklijke Marechaussee werd snel en serieus opgepakt. Ik bleek bepaald niet de enige reiziger die dit meemaakte. De scanners op Schiphol zijn namelijk niet goed afgesteld en ‘herkennen’ gel, maar ook deodorant, scheerschuim of tandpasta als een explosief. Gelukkig was het verblijf in Rome fantastisch. Overal rust en ruimte, aardige mensen en een helder protocol betreffende het gebruik van mondkapjes.

Maar dan weer Nederland. Na de treinreis dachten wij in Enschede nog net een late stadsbus te halen. We stonden klaar, mondkapjes op en bankpas in de hand om te pinnen. Maar nee, zei de chauffeur, dat mocht niet meer. Alleen reizen per ov-kaart was toegestaan. Dat is natuurlijk geen optie als je een keer per jaar in een bus stapt.

We waren de enige passagiers, maar de chauffeur van Twents was onverbiddelijk en hield zich aan het protocol: “Ik geef u geen toestemming in te stappen. Dan overtreedt u de wet”, sprak hij bars.

Opnieuw sloeg de verbijstering toe. Op het stationsplein vonden we snel een taxi. De taxichauffeur kende het woord protocol niet, want geen spatscherm en geen mondkapje. Maar ze was allervriendelijkst. Zo kwamen we toch nog prettig thuis.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden