Logo thuisintwente.nl


Column Alice Plekkenpol: Wennen

  Column

Column Alice Plekkenpol: Wennen

“Wen d’r mar an,!” roept Helligen Hendrik vanachter zijn mondkapje En hij heeft volstrekt gelijk. Een half jaar verder zijn we nu en nog geen einde in zicht. Wie had dat gedacht in maart? Ik zeker niet. Twee, hooguit drie maanden schatte ik al die beperkingen in. Waarbij ik met een schuin oog keek naar Wuhan, waar dat coronavirus ontstond. Daar werd het ‘normale’ leven redelijk snel hervat, met volle sportstadions en massale feesten.

Hoe anders is dat bij ons. Sinterklaas is van de kalender geveegd, zelfs de carnavalsoptochten volgend jaar gaan niet door. Van sommige evenementen kan ik het mij enigszins voorstellen. Honderden carnavalvierders zingend, lachend en hossend in een feestzaal, dat is vragen om problemen. En wie ooit de bonte stoet praalwagens door Oldenzaal zag trekken weet welk een mensenmenigte daar op afkomt.

Maar waar leg je de grens? Bij de carnavalsoptocht in Zenderen is anderhalve meter afstand houden echt niet moeilijk. Dat geldt eveneens voor bepaalde evenementen in de buitenlucht. Waarom gaat Kunstmoment Diepenheim niet door? Wie daar op een doordeweekse dag door het buitengebied fietst komt nauwelijks iemand tegen. Nooit eerder zaten kunstenaars zo lang werkloos thuis als nu. Dat had toch prachtige creaties kunnen opleveren in de weilanden en bossen rondom het Stedeke.

Door de kunstmarkt Ootmarsum ging eveneens een streep. Kunst in het Volkspark Enschede idem dito. Gelukkig gaan kleinschalige evenementen steeds vaker wel door. Alles waar ik vroeger de neus voor ophaalde lijkt nu een aanlokkelijk alternatief. Zo bezocht ik onlangs Montmartre in Goor. De autorit er naar toe duurde langer dan het bezoek aan de twintig kunstenaars. Maar je komt nog eens op een plek die je voorheen voorbij reed.

Gewoonlijk verheug ik mij rond deze tijd al op de kerstmarkt in Keulen. Ook geschrapt. Dat wordt straks tuffen naar kleine plaatsen net over de grens. Mondkapje op en een half uur struinen tussen dertig kramen. Inderdaad, wen d’r mar an!

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden