Logo thuisintwente.nl


Column Rick Escher: Entertain us

  Column

Column Rick Escher: Entertain us

Here we are now, entertain us. Een iconische regel uit een iconisch nummer. Smells Like Teen Spirit van Nirvana catapulteerde indie en alternative in 1 keer de mainstream in. Er waren al bands die zich van gelijke stijlen bedienden; het loud-quiet-loud principe was al geperfectioneerd door The Pixies, Sonic Youth was al jaren niet vies van een beetje oversturing maar deze eveneens iconische bands hadden nooit hitparadesucces, althans niet in deze mate. Nirvana had dat wel, met alle tragische gevolgen van dien.  

Van het album Nevermind worden 4 singles getrokken, en het zijn allemaal min of meer hits. De nummers staan in schril contrast met de liedjes die rond dezelfde de lijsten domineren. Die liedjes zijn vrij ongevaarlijk en komen doorgaans van artiesten en bands die met keurig gekamde haren en kekke pakjes zingen over liefjes en hartzeer. De leden van Nirvana hebben geen stylist en ook geen kapper. 

In 1994 komt er een abrupt einde aan Nirvana met de zelfmoord van frontman, gitarist en muzikaal genie Kurt Cobain. Zoals mensen nog weten waar ze waren toen Elvis overleed weet ik nog wat ik aan het doen was toen dit nieuws naar buiten kwam: aan het schoonmaken in een bakkerij. De radio stond aan en speelde ongevaarlijke popliedjes. 

Ik was destijds een beetje klaar met Nirvana. Iedereen vond Nirvana cool en dat strookte niet met mij. Later, ouder en wijzer, heb ik de liedjes van de band weer omarmt. Die hebben niks van hun doffe glans verloren in 30 jaar. Dit najaar worden alle nummers gespeeld door Nirvana by Bleach, een Italiaanse tribute die het origineel eer aan doet. Ik ben inmiddels toe aan een overdosis entertainment dus die iconische regel waarmee dit stukje begint zing ik luidkeels mee als het weer mag.  

Nieuwsoverzicht

Meer berichten