'Jongeren achter schermen weg'
Logo thuisintwente.nl


Zichtbaar genieten de jongeren van de projectdagen van OFFLINE, (Foto: Maaike Davina)
Zichtbaar genieten de jongeren van de projectdagen van OFFLINE, (Foto: Maaike Davina)

'Jongeren achter schermen weg'

Twente - Voor de scholen zijn de zomervakanties weer begonnen. Waar dit normaal gesproken het moment is om op vakantie te gaan, loopt het voor velen dit jaar toch iets anders vanwege de coronacrisis. Zo ook voor de jongeren. Omdat we nog steeds afstand moeten houden en drukke plaatsen moeten vermijden zijn er een stuk minder mogelijkheden om gezellig de deur uit te gaan, maar in Twente worden er toch nog leuke activiteiten georganiseerd. Hier is namelijk het project OFFLINE van start gegaan: een combinatie van kunst en cultuur speciaal voor jongeren, met als doel bewustwording creëren rondom sociale media. Aan het woord is Jolien Leussink, één van de initiators achter het project.

(door Kate Wissink)

“We hebben project OFFLINE opgezet om jongeren bewust te maken van hun eigen sociale mediagebruik”, aldus Jolien Leussink. “Tijdens het project creëren de jongeren in één offline maakdag een eigen film over het onderwerp. Offline betekent tijdens die dag ook écht offline: de telefoon gaat de hele dag uit.” De activiteit is dus het maken van een film, maar dat is niet het enige waar de jongeren mee bezig zijn tijdens het project. “De hele dag is gevuld met workshops, gegeven door afgestudeerde theatermakers, zangdocenten, storytellers en andere experts. Ze leren niet alleen over het maken van een film, maar debatteren ook over onderwerpen als telefoongebruik en online communicatie. De hele dag staat in het thema van media."

Media leeft onder de jongeren
Project OFFLINE is een project van De Zuurstoffabriek, een culturele stichting in Oldenzaal die voor alle mogelijke doelgroepen culturele projecten opzet. Het idee voor dit specifieke project komt eigenlijk vanuit de jongeren zelf. “Zelf heb ik nu 8 jaar een theaterschool waar meer dan vijfhonderd kinderen opzitten”, legt Jolien uit. “Dan krijg je wel mee wat er allemaal speelt.” Vooral onderjongere groepen zijn platformen als Instagram en Facebook niet langer alleen voor de leuk, maar zijn ze ook echt een ‘must’ om erbij te kunnen horen. Dat geeft een sociale druk, zo merkt Jolien onderhaar theaterleerlingen. “Het is best wel heftig hoe jongeren met sociale media omgaan. Ze hebben echt een eigen set met regels gecreëerd over hoe het allemaal ‘hoort’, en als je dat niet doet pas je niet bij de groep. We wilden een project opzetten dat dit aan de tand stelt en op de bijbehorende onzekerheden ingaat. Het is heel belangrijk dat ze weten dat ze hun eigen keuzes kunnen maken.”

Een project in de coronacrisis
Hoewel project OFFLINE net begonnen is en gewoon doorgaat ondanks de coronacrisis, vertelt Jolien dat er wel een aantal veranderingen zijn gemaakt. “Eigenlijk hadden we al in maart willen beginnen, maar we zijn nu net van start gegaan. Het was eigenlijk de bedoeling dat het een theaterproductie zou worden in plaats van een film, maar dan zouden de jongeren niet kunnen optreden voor hun ouders en opa’s en oma’s." Gelukkig zijn de jongeren zelf alleen maar blij met hoe het project nu verloopt. “Het is geweldig om met jongeren te werken”, aldus een enthousiaste Jolien. “Juist nu ze door de corona toestand weinig contact hebben gehad en veel minder de deur uit kunnen, hebben ze veel zin in de projectdagen. Voor hen is de huidige toestand heel raar, maar ze zijn heel blij om even gezellig iets met elkaar te kunnen doen. De positieve reacties die we krijgen zijn geweldig!”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden