Logo thuisintwente.nl


Al duizenden jaren doet de mensheid verwoede pogingen het luchtruim te verkennen. (Foto: Annabel Jeuring)
Al duizenden jaren doet de mensheid verwoede pogingen het luchtruim te verkennen. (Foto: Annabel Jeuring) (Foto: )

Vliegen: de eeuwige droom

Enschede - De Museumfabriek in Enschede staat de hele zomer (4 juli - 30 augustus) in het teken van vliegen. Tijdens de Vliegfabriek dompelt jong en oud zich onder in de wereld van vliegmachines en vogelvluchten. De Vliegfabriek bestaat uit de tentoonstelling ‘De droom van het vliegen’ en een aansprekend doe-programma in de Makerspace.

(door de redactie)

In de Vliegfabriek wordt aan de hand van vogels en vliegmachines - vliegtuig, luchtballon, drone, zeppelin én nog meer - het geheim van het vliegen ontrafeld. Het publiek ontdekt hoe een vliegtuig in de lucht kan blijven, maakt kennis met het allereerste gemotoriseerde vliegtuig en leert hoe vogels kunnen vliegen - en de mens niet. Onder meer het eerste gemotoriseerde vliegtuig ter wereld - de Wright Flyer - is te zien in het museum. Van deze vliegmachine met een spanwijdte van ruim 12 meter is wereldwijd maar een aantal exemplaren te zien.


Een droom wordt werkelijkheid: de Wright Flyer
De menselijke droom om te kunnen vliegen bestaat al eeuwen. De Amerikaanse broers Orville en Wilbur Wright vinden aan het begin van de twintigste eeuw hun ultieme uitdaging in het plan als eerste een vliegmachine te ontwerpen, waarmee ze een gemotoriseerde vlucht kunnen maken. Na talrijke mislukte pogingen met zweefvliegtuigjes lukt het ze in 1903 een werkend gemotoriseerd vliegtoestel te ontwikkelen. Met hun Wright Flyer worden alle jaren van inspanning en onderzoek in de vroege ochtend van 17 december 1903 beloond. Op het strand van Kitty Hawk in North Carolina stijgen de broers maar liefst drie keer op. Bij de laatste poging weten ze bijna 300 meter af te leggen in 59 seconden. De eeuwenoude droom om te vliegen is eindelijk vervuld.

'Eerste vliegtuig ter wereld in Enschede'

Reis door de tentoonstelling
De tentoonstelling ‘De droom van het vliegen’ biedt nog meer bijzondere objecten, beelden en verhalen. Want de menselijke droom om te vliegen is van alle tijden - en achtervolgt ons al eeuwen. Al in de Griekse oudheid probeerde Icarus net zo hoog te komen als de vogels. En Leonardo da Vinci bestudeerde zijn leven lang vogelvluchten. Ook later werden hoopvolle pogingen gedaan. Er werd geprobeerd in een vleermuispak van de Eiffeltoren te springen, maar de waaghals in kwestie stortte al een paar seconden na zijn sprong neer op de Champ de Mars. Er werden vliegmachines van fietsen gemaakt, die het fietspad nooit verlieten. En ook de eerste vliegtuigjes deden hun naam weinig eer aan. Ze stonden alleen maar op de grond. Toch waren deze mislukte pogingen niet voor niets. Uiteindelijk bleek de mens in staat zijn droom te verwezenlijken en op talloze manieren het luchtruim te kunnen kiezen. Met het speciaal voor de Vliegfabriek ontwikkelde doe-boek maken families een leerzame reis door de tentoonstelling, met spannende opdrachten onderweg. Het doe-boek is inbegrepen in de entreeprijs.


De Vliegfabriek en COVID-19
De Vliegfabriek is een veilig familie-uitje: in De Museumfabriek gelden passende maatregelen. Zo is het voorlopig verplicht om voorafgaand aan het bezoek online te reserveren. Dat kan via demuseumfabriek.nl. Daarnaast zijn er maatregelen getroffen op het gebied van hygiëne en het maximaal aantal bezoekers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden