Win-winsituatie voor ROC-studenten en Enschedese musea
Logo thuisintwente.nl


V.l.n.r. de studenten Ellen Kuiper, Berkan Citak en Lieke van de Peppel; zij volgen alle drie de opleiding Ondersteunende administratieve beroepen. (Foto: Lars Smook)
V.l.n.r. de studenten Ellen Kuiper, Berkan Citak en Lieke van de Peppel; zij volgen alle drie de opleiding Ondersteunende administratieve beroepen. (Foto: Lars Smook)

Win-winsituatie voor ROC-studenten en Enschedese musea

Enschede - Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn vanaf 1 juni gelukkig weer geopend voor publiek. Een verantwoorde heropening is mede mogelijk dankzij de inzet van 10 studenten van ROC van Twente. Zij vervangen tijdelijk een aantal vrijwilligers die vanwege hun leeftijd (> 70 jaar) tot de risicogroep van het coronavirus behoren.

Vrijwilligers onmisbaar, studenten bieden hulp
In beide musea zijn ongeveer 90 vrijwilligers werkzaam in publieksfuncties. Hun bijdrage is onmisbaar voor het museum en daarom is het zo jammer dat zij niet kunnen komen vanwege het landelijk vastgestelde veiligheidsprotocol dat de musea verplicht moet volgen. Zij werken bijvoorbeeld bij de entreebalie, in de winkel, het museumcafé en het servicecentrum. Voor de invulling van deze functies nam Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek contact op met ROC van Twente. Na een paar overleggen en stage-/sollicitatiegesprekken was de samenwerking binnen twee weken beklonken. Het museum is zes dagen per week open en studenten worden tijdens openingstijden roulerend ingeroosterd waarbij ze voldoende uren stage kunnen lopen.

Toch een mbo-diploma
Ook voor de betreffende studenten is dit een fantastische oplossing. Hun andere stage kon vanwege corona niet doorgaan. En geen stage, betekent geen diploma! Deze samenwerking biedt studenten de kans hun opleiding alsnog met een diploma te bezegelen, natuurlijk bij voldoende resultaat van opleiding en stage. Voor velen is het werken in een museum een totaal nieuwe ervaring, sommigen hebben nog nooit een museum van binnen gezien

Ook Frans Schuitemaker, hoofd commerciële zaken van Rijksmuseum Twenthe, is tevreden met deze oplossing. Naast dat de studenten gewoon goed werk leveren, is hij blij om te zien dat deze functies in het museum door jonge mensen kunnen worden ingevuld. “Bovendien ervaren deze studenten hoe mooi het is in een museum”, aldus Schuitemaker.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden