Column Alice: Afstand
Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Alice: Afstand

Column Alice Plekkenpol

Je zult maar BOA zijn in tijden van corona. Nooit doe je het goed. Deel je 1600 euro boete uit aan vier mensen die buiten een taartje eten, krijg je half mekkerend Nederland over je heen. Het is ook lastig met regels die elke paar weken, en soms nog per gemeente, verschillen. Hadden die Schiedammers hun gebak volgende week genuttigd, was er niets aan de hand geweest.

Wel een constante factor blijft die anderhalve meter. Enkele topspecialisten van het MST zijn daar inmiddels helemaal klaar mee, kopte Twentsche Courant Tubantia onlangs. Hartchirug Jan Grandjean en anestesioloog Alaattin Ozdemir pleiten voor een snellere terugkeer naar het normale leven. Laat mensen lekker sporten om meer weerstand op te bouwen, hou niet krampachtig vast aan die anderhalve meter. Wachten op een vaccin tegen Covid-19 noemen ze een heilloze weg, temeer omdat het mogelijk niet gevonden wordt. Bovendien overlijdt van alle besmette mensen een heel klein percentage, en dat zijn vooral ouderen en mensen die al andere ziekten hebben, stellen ze. De twee laten zich demonstratief stijf naast elkaar staand fotograferen. Even terzijde: heeft een BOA ze al op de bon geslingerd?

'Aan regels moet je een eigen invulling kunnen geven'

Hun oproep is mij wel een beetje uit het hart gegrepen. Van een intelligente lockdown mag je immers verwachten dat mensen daar deels een eigen invulling aan geven. Als ik bij een kennis in de auto stap ga ik op de passagiersstoel zitten. We zijn gezond, hoesten elkaar niet in het gezicht. Alle regels volgen gaat soms te ver. Zo sprak ik onlangs een pastoor die een stervende man de laatste sacramenten toediende. De doodzieke man had geen corona, de pastoor voor zover bekend evenmin. Toch mocht hij de man in bed niet aanraken. Hij moest een wattenstaafje gebruiken, en ook beschermende kleding dragen. “Waarom?” vroeg ik hem. “Om te voorkomen dat ik die zieke man eventueel met corona zou besmetten. En dat terwijl hij diezelfde dag overleed.” We vielen allebei stil.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente. Elke twee weken schrijft zij een column voor Thuis in Twente over wat ze meemaakt of wat haar opvalt.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden