Column Leon Holweg: Bevrijdingsdag
Logo thuisintwente.nl


Foto ter illustratie, bron: Pixabay
Foto ter illustratie, bron: Pixabay

Column Leon Holweg: Bevrijdingsdag

Column Leon Holweg

5 mei Bevrijdingsdag. Voor mij een dag van dubbel feest. Want naast dat het ons nationale feest is ter ere van de bevrijding van Nederland, is het ook mijn verjaardag. In de prille jaren van mijn leven wisten mijn ouders mij wijs te maken dat heel Nederland de vlag uithing voor mijn verjaardag. Wat een eer dacht ik. Dat men de dag ervoor diezelfde vlaggen halfstok hingen, werd voor het gemak even volledig buiten beschouwing gelaten. 

 In tijden van corona zijn verjaardagen niet meer hetzelfde. Zeg maar gerust kaal. Nu vier ik mijn verjaardag doorgaans sowieso al met weinig opsmuk. Na benedenkomst volgt er geen gezang en zelfs slingers zijn meer uitzondering dan regel. Feliciteren gaat in deze tijd ook lastig met inachtneming van de RIVM-regels. Maar ik klaag niet, er zijn nu tevens veel ergere dingen. Het ergste is misschien wel de mensenmassa die op Bevrijdingsdag in Den Haag protesteerde tegen de lockdown. Nu was het sowieso al de raarste Bevrijdingsdag ooit. Net zoals dat het dit jaar het raarste Pasen ooit, de raarste Koningsdag en de raarste 4 mei herdenking ooit was. Maar juist in deze moeilijke tijden zijn er mensen die zich onderscheiden van de mensen die zich bezighouden met protesteren tegen de lockdown, door de vlag uit te hangen. Want waarom nou op Bevrijdingsdag gaan demonstreren? Waarom moet onze dag van nationale herdenking door een stel gebrainwashte agressievelingen worden verstoord?

Ze zijn overigens niet alleen tegen de lockdown, nee nee. Ook tegen (aanverwante) zaken als vaccinatie en 5G. Want 5G houdt volgens hen verband met het coronavirus en dus de lockdown. En als er geen coronavirus zou zijn - en dus geen lockdown - zou een vaccinatie ertegen ook niet nodig zijn. Eerste klas logica als het waar zou zijn. En dat is het natuurlijk niet. Verslaggever van PowNews, Mark Baanders alias de slijptol, was er natuurlijk weer bij namens zijn omroep PowNed (die tegenwoordig alleen nog online te bewonderen is). De slijptol zei het treffend in het PowNews-filmpje: ze protesteerden eigenlijk tegen alles.

In hetzelfde filmpje werd duidelijk dat er tussen de demonstranten mensen zitten die rondlopen met de overtuiging dat 5G staat voor een straling van 5 gigahertz, iets dat volgens hen het coronavirus veroorzaakt. Beangstigend. Beangstigend dat er mensen zijn die hier heilig in geloven. Het is nog beangstigender dat juist deze agressieve mensen, die zo vol zitten met ideeën die niet stroken met de werkelijkheid, bereid zijn over te gaan tot actie. Zó gebrainwasht. Zó volgestopt met fakenews en waanideeën. Zó extremistisch. Nu gaat het om een relatief onschuldige manifestatie tegen de lockdown, maar het is hetzelfde slag mensen dat over gaat tot het in brand steken van communicatiemasten. Iets dat herhaaldelijk, zo is gebleken uit berichtgeving in diverse media, kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Het zijn deze mensen die onzin de wereld in helpen en hierbij over gaan tot daden. Daden die de oorzaak kunnen zijn van sterfgevallen vanwege de onmogelijkheid om gebruik te maken van communicatiemasten. Communicatiemasten die worden gebruikt door de hulpdiensten..

Afgezien van alle gevolgen van de waanideeën van de demonstranten, steekt de datum van de demonstratie mij nog het meest. Laten we alsjeblieft zorgen dat 5 mei een feestdag blijft. Een dag waarop we met zijn állen de vrijheid vieren. Zelfs al is deze vrijheid door overmacht(!) tijdelijk ingeperkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden